Nasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

To so novi policijski lovci na avtocestne dirkače!

Avtocestna policija prevzela štiri nova, visoko zmogljiva vozila.

Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana s sedežem v Kompoljah je v uporabo dobila dve novi patruljni vozili BMW 550i xDrive in dve motorni kolesi BMW R 1250 RT.

Vozila so visoko zmogljiva in bodo namenjena odkrivanju in preprečevanju najhujših prekrškov in kaznivih dejanj na avtocestnem omrežju. Obenem bodo policisti na avtocesti z njimi še bolj vidni in prisotni in bodo še lažje ter učinkoviteje preprečevali prekrške in kazniva dejanja, predvsem pa bo pregon kršiteljev in storilcev varnejši, tako za policiste kot tudi ostale udeležence v cestnem prometu.

Gre za letošnji prvi nakup vozil Ministrstva za notranje zadeve za potrebe avtocestne policije. Med vozili izstopata vozili znamke BMW, tipa M550 xDrive, saj takšnih vozil slovenska policija doslej še ni imela. Zmogljivi limuzini s štirikolesnim pogonom, športnim podvozjem, svojo visoko hitrost razvijeta s pomočjo turbinsko podprtega šestvaljnika s 530 KM moči, ki omogoča pospešek z mesta do 100 km/h v 3,8 sekunde, medtem ko se števec hitrosti ustavi pri 250 km/h, v koliko so pri policiji pustili tovarniške nastavitve vozil. Prav tako imata modela 550i xDrive vse potrebne asistenčne sisteme.

Skupno je MNZ v letošnjem letu sklenilo pogodbo za nakup kar 357 vozil in 342 vozil za operativni najem.

V prvih štirih mesecih delovanja SEAP Ljubljana obravnavala kar 8.190 kršitev

Po ustanovitvi Uprave avtocestne policije v začetku leta je 1. junija 2021 začela delovati njena prva specializirana enota, in sicer Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana (v nadaljevanju: SEAP Ljubljana). Sprva je z delom v SEAP Ljubljana začelo 41 izkušenih operativnih policistov. Enota pa se je kadrovsko še dopolnjevala in danes šteje 49 zaposlenih. Dokaz, da je bila njena ustanovitev zaradi zagotavljanja varnosti na avtocesti potrebna, je obravnavanih kar 8.190 kršitev cestnoprometnih predpisov v le prvih štirih mesecih njenega delovanja.

Med zelo pogostimi kršitvami, ki jih policisti ugotavljajo v nadzorih avtocestnega prometa, so vožnja na prekratki varnosti razdalji, prehitra vožnja in nepravilno prehitevanje, pri tovornih vozilih pa predvsem tehnična neustreznost in preobremenjenost ter kršitve časa trajanja vožnje.

Njihova naloga pa ni le zagotavljanje prometne varnosti na avtocestah in drugih hitrih cestah, temveč tudi odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Na področju kriminalitete se je povečala problematika tihotapljenja ilegalnih prebežnikov, tu so še tatvine (drzne in roparske tatvine, zlasti med turistično sezono), ropi, poškodovanja tuje stvari in goljufije, kazniva dejanja v povezavi z neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami …

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button