NovicePredstavitve

Statična predstavitev: Citroën ë-C3 (2023)

Citroën predstavlja novo poglavje mestnega šarmerja.

Model ë-C3 na 100-odstotno električni pogon ponosno stoji na čelu četrte generacije Citroënovega najbolj priljubljenega avtomobila, ki je bil od začetka prodaje prve generacije leta 2002 prodan že v več kot 5,6 milijona primerkih. C3 velja za najbolj priljubljen model znamke Citroën in v Evropi predstavlja 29 odstotkov njene prodajne količine. Leta 2022 je model C3 skupno osvojil 11 odstotkov evropskega trga avtomobilskega segmenta B. V Sloveniji so od leta 2016 z zadnjo generacijo prodali preko 6.000 vozil.

Novi ë-C3 ponuja več udobja, višji položaj za vožnjo (+100 mm v primerjavi s petvratnimi limuzinami segmenta B) za lažje vstopanje in izstopanje, večjo oddaljenost od tal in zunanje zaščitne elemente po izbiri strank. Prvič v zgodovini modela C3 se je znamka Citroën odločila v vse izvedenke novega 100-odstotno električnega vozila ë-C3 serijsko vgraditi inovativno vzmetenje Citroën Advanced Comfort.

Progresivni hidravlični omejevalniki (Progressive Hydraulic Cushions), ki jih voznik in potniki sicer ne vidijo zagotavljajo potnikom edinstven občutek udobja na cesti, podoben »lebdenju na leteči preprogi«. To inženirjem omogoča večji razpon nastavitev vzmetenja povsem novega vozila ë-C3, zaradi česar se zdi, da vozilo med vožnjo po neravni podlagi kar drsi. Na vsakem vogalu vozila sta namesto mehanskih nameščena dva hidravlična omejevalnika, eden za kompresijo, drugi za raztezanje, ki delujeta v povezavi z amortizerjem in vzmetjo.

Ta sistem deluje dvostopenjsko. Pri lažji kompresiji in raztezanju vzmet in amortizer skupaj nadzorujeta navpične premike, pri čemer posredovanje hidravličnih omejevalnikov ni potrebno. Pri silovitejših udarcih pa vzmet in amortizer delujeta skupaj s hidravličnimi omejevalniki, da postopoma upočasnijo gibanje in izravnajo sunke. V nasprotju z mehanskim omejevalnikom, ki energijo absorbira in nato del energije vrne nazaj v obliki udarca, hidravlični omejevalnik to energijo absorbira in razprši.

Notranjost je bila zasnovana na preprostih, a prefinjenih površinah, ki potnikom zagotavljajo podoben ambient kot v njihovi dnevni sobi. Povsem nov ë-C3 je pridobil sedeže Citroën Advanced Comfort z novim vzorcem, kateri so posebej prilagojeni temu vozilu. Ob tem imajo vgrajeno dodatno penasto gumo, ki zagotavlja prijeten in mehak občutek že ob prvem stiku ter dobro oporo ne glede na dolžino vožnje.

Poleg tega se ponašajo s povsem novo oblikovno zasnovo, ki z višino 1,57 metra potnikom na sprednjih sedežih zagotavlja 30 mm več prostora za glavo, kar omogoča višji in bolj suveren položaj za vožnjo ter večji občutek nadzora in varnosti. Vsi potniki so deležni boljše vidljivosti navzven, kar pripomore k boljšemu počutju v vozilu. Notranjost povsem novega ë-C3 je z vidika skoraj vseh dimenzij prostornejša od notranjosti predhodnika, čeprav je prenovljeni model zgolj 19 mm daljši in 6 mm širši. Potniki na zadnjih sedežih imajo v predelu komolcev 19 mm več prostora, voznik in sovoznik pa 21 mm več v primerjavi s povprečjem na trgu, medtem ko je prostor za kolena potnikov na zadnjih sedežih najboljši v razredu in vsaj 20 mm večji od povprečja.

Modularna naslonjala zadnjih sedežev, ki so deljiva v razmerju 60-40 (serijsko pri različicah You in Max) in širina med zadnjima blatniškima košema (1015 mm) omogočajo uporabnikom, da po potrebi v vozilu prevažajo večje predmete, kar 310 litrov prtljažnega prostora za zadnjimi sedeži pa zadostuje za večino nakupov. Električni ë-C3 je od tal oddaljen kar 163 mm oziroma bistveno več od svojega predhodnika, pri katerem je ta mera znašala 135 mm.

Električni motor z močjo 83 kW/113 KM razvije dovolj moči in navora za vsakodnevno vožnjo na delo in daljša potovanja, 44 kWh sklop baterij pa zagotavlja do 320 km dosega po ciklu WLTP. Na hitri enosmerni polnilnici (100 kW) se vozilo v zgolj 26 minutah napolni od 20 do 80 odstotkov zmogljivosti. Enostaven dostop do več kot 540.000 polnilnih postaj po celi Evropi. Povezljiva navigacija z novo aplikacijo ë-ROUTES zagotavlja krajši čas potovanja in omogoča bolj zanesljivo omrežje polnilnic, ki je stalno na voljo.

Stroškovno učinkovita konstrukcijska osnova, prilagojena 100-odstotno električnim vozilom, zajema sklop baterij LFP (litij-železo-fosfat) s 44 kWh, ki zagotavlja do 320 kilometrov dosega po ciklusu WLTP, zavoljo možnosti za polnjenje na hitrih enosmernih polnilnicah (100 kW) pa je vozilo možno v zgolj 26 minutah napolniti iz 20 na 80 odstotkov. Standardno polnjenje z izmeničnim tokom, od 20 do 80 odstotkov, traja približno 4 ure 10 minut, če je na voljo 7 kW moči ali 2 uri 50 minut, če je na voljo 11 kW. Dostop do domačih in javnih polnilnic na izmenični tok je enostaven z uporabo serijsko priloženega kabla Mode 3. Kabel je primeren za polnjenje na enofazni (7,4 kW) ali trifazni (11 kW) polnilnici WallBox. Citroën ë-C3 s 320 kilometri dosega bo na večini evropskih trgov na voljo po dostopni ceni od 23. 300 evrov dalje. Citroën ë-C3 z 200-kilometrskim dosegom s še bolj dostopno ceno od 19.990 evrov naprej bo na voljo leta 2025.

Dejan Debernardi, direktor marketinga, je ob tem izpostavil: »Ë-C3 je vozilo, ki združuje inovativnost, udobje ter dostopnost in bo zagotovo pritegnilo pozornost voznikov, ki si želijo zanesljive in cenovno dostopne električne mobilnosti. Še vedno pa v jedru znamke Citroën ostaja udobje, zato je novi ë-C3 opremljen s sedeži Citroën Advanced Comfort in tokrat prvič tudi z vzmetenjem Citroën Advanced Comfort.«

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button