AvtomobilizemNovice

Novi sedemsedežni Citroën C3 Aircross za manj kot 30 tisočakov

Citroën električno mobilnost in prostornost približuje širšemu krogu kupcev.

Dramatično spremenjena nova generacija Citroëna C3 Aircross prinaša ogromno novitet, s katerimi se namerava kompaktni SUV zasidrati na viskem mestu v segmentu. Z uporabo sodobne platforme Smart Car sorodnega C3 so poskrbeli za konkurenčno cenovno postavitev, prav tako sta si podobna pri oblikovanju, ki sledi aktualnim smernicam francoske znamke in dodaja nekaj robustnih potez skladnih z SUV naravo.

Novi C3 Aircross izstopa zaradi znatnih sprememb v velikosti in razredni usmeritivi. V dolžino meri 4,39 metra in 2,67 metra v medosju, petvratna različica pa se ponaša z najboljšim notranjim prostorom v svojem segmentu, zlasti v drugi vrsti. Velika pridobitev je nova 7-sedežna različico, ki ohranja enaka kompaktna razmerja, vendar ponuja večjo prilagodljivost in uporabnost. C3 Aircross je zasnovan za udobje in lahkotnost, zato se odlično znajde tako v mestnem okolju kot na dolgih poteh. Odlikuje ga Citroënov koncept C-Zen-Lounge, prenovljeni sedeži Advanced Comfort zagotavljajo optimalno oporo, nov sistem vzmetenja Advanced Comfort z dvojnimi progresivnimi hidravličnimi blažilniki pa zagotavlja izjemno udobje.

C3 Aircross bo na voljo z več pogonskimi sklopi –bencinskim motorjem, 48-voltnim blago-hibridnim sklopom in v popolnoma električni obliki. Slednji obljublja več kot 300 kilometrov dosega in možnost hitrega polnjenja s 100 kW, ki litij-železo-fosfatno baterijo s kapaciteto 44 kWh, od 20 do 80 odstotkov oskrbi v samo 26 minutah. Različica s podaljšanim dosegom preko meje 400 kilometrov, bo predvidoma na voljo prihodnje leto. Za poganjanje koles skrbi elektromotor z močjo 83 kW (113 KM), ki pospešuje do najvišje hitrosti 145 km/h. Električni C3 Aircrosd ponuja praktične rešitve za polnjenje in uporabniku prijazno aplikacijo za načrtovanje poti, ë-ROUTES, ki izboljša izkušnjo vožnje.

Najbolj dostopen bo osnovni 1,2-litrski trivaljni turbobencinar s 75 kW (100 KM), v povezavi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Vmesno točko na poti do električnega modela bo predstavljal Hybrid 136, ki 1,2-litrski bencinski motor z lastno močjo 100 kW (136 KM), združuje z blago-hibridinim sistemom, natančneje elektrificiranim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom z 21 kW (28 KM) in kompaktno litij-ionsko baterijo. Takšen pogon nudi varčevanje z gorivom, saj lahko do 50 odstotkov urbanih voženj opravimo na elektriko, prav tako v okolje izpusti maj ogljikovega dioksida.

Citroën želi z modelom C3 Aircross, ki ponuja 5- in 7-sedežno konfiguracijo, nagovarjati družine. Različica s 7 sedeži, prva v tem segmentu, ima prilagodljive in zložljive sedeže v tretji vrsti, ki zagotavljajo ravno prtljažno površino. Petsedežna različica se odlikuje po notranji prostornosti z zadnjo sedežno klopjo, ki je pomaknjena bolj nazaj kot v sedemsedežni različici, kar zagotavlja zajeten prostor za kolena in komolce v drugi vrsti. Ponuja tudi precejšen prtljažni prostor s 460 litri volumna, ki se lahko znatno poveča na 1.600 litrov z zloženimi zadnjimi sedeži. Kompaktna zunanjost vozila zagotavlja enostavno vožnjo po mestu, hkrati pa ohranja praktičnost in vsestranskost za vsakodnevno uporabo.

V notranjosti C3 Aircross združuje prostornost z naprednimi funkcijami udobja. Zasnova kabine C-Zen Lounge združuje sodobne materiale in barve, projicirni zaslon in preoblikovan multifunkcijski volan za večjo varnost med vožnjo. Tehnološko plat pri stopnji opreme Max zastopa 10,25-palčni zaslon infozabavnega sistema, povezljiv s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, ter več USB-C priključkov. Med varnostnimi funkcijami so aktivna varnostna zavora, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, opozorilo za voznika, prepoznavanje prometnih znakov, prilagajanje dolgega snopa svetlobe ter obsežni parkirni senzorji s kamerami.

Z začetno ceno 27.400 evrov za električno različico, 25.500 evrov za Hybrid 136 in 19.400 evrov za bencinsko različico želi C3 Aircross narediti elektrifikacijo bolj dostopno. O sorodnem manjšem bratu C3 smo nekaj več zapisali ob domači premieri TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button