NovicePredstavitve

Škoda Octavia (2020)

Kaj nudi nova Octavia, s čim bo tokrat prepričevala kupce in ali je še vedno ohranila osnovne Škodine vrline?

Ključna dejstva:

– Dinamičen dizajn, ki se zgleduje po aktualni floti in seveda prirast v vse smeri.

– Deljeni žarometi so se umaknili matičnim LED, ki so oblikovno podobni Superbovim.

– Nov ambient z več digitalizacije in večstopenjsko armaturno ploščo

– Karavan s kar 640 litri izključno za prtljago, limuzina z okroglimi 600.

To bi bil odgovor na zgornje vprašanje. Nova Octavia ohranja veliko prostornost, ki jo zagotavlja z dvema dodatnima centimetroma v dolžino, kolikor je pridobila glede na aktualno izvedbo. Pri tem je ohranila medosno razdaljo, se otresla, ne ravno najbolj priljubljenih, deljenih sprednjih žarometov in posegla bo sodobnejših elementih VAG skupine. Oblikovno je postala nekoliko bolj resna, morda bolj podobna Superbu in predvsem dinamična. Oblikovalci so navdih iskali pri aktualnih hišnih linijah in rezultat je odlično uravnotežen avtomobil, ki trka na srce tako resnejšim in pragmatičnim kupcem kot tudi bolj emocionalnim.

Če so zunanje linije morda vsaj delno pričakovane, pa je ve? (r)evolucije ob vstopu v notranjost. Tam nas pričakuje sodobnejši in elegantnejši ambient, ki ga tvorijo pokončno postavljen osrednji zaslon velikosti od 8,25 do 10 palcev, voznikovi digitalni merilniki ter nova stikala v obliki drsnikov. Nova je tudi prestavna ročica samodejnega DSG menjalnika, ki je bistveno manjša. Razlog je v opustitvi mehanske povezave med ročico in menjalnikom, kar smo videli tudi ob predstavitvi novega VW Golfa. Med novosti sodi še dvokrak volanski obroč, nad digitalnimi voznikovimi merilniki pa se nahaja projicirni head-up zaslon. Vsled sodobnejših elementov Octavia deluje še bolj zrelo in elegantno kot smo je bili morda vajeni do sedaj.

Bistvenih sprememb pod motornim pokrovom pravzaprav ni, saj so agregati že znani iz VAG koncerna. Pri bencinskih izvedbah bodo na voljo litrski (81 kW), 1,5-litrski (110 kW) in kasneje dvolitrski (140 kW) TSI EVO agregati (oba manjša tudi z 48-voltno blago hibridno različico e-TEC), medtem ko bo dizelske barve zastopal dvolitrski TDI v dveh močnostnih izvedenkah (85 in 110 kW). Skoraj vse različice, z izjemo litrskega TSI agregata, bo možno tudi s samodejnim 7-stopenjskim DSG menjalnikom. Nivoji opremljenosti so trije, in sicer osnovni Active (16-palčna jeklena platišča, 7 zračnih blazin, potovalni računalnik, omejevalnik hitrosti, radio Swing z 8-palčnim barvnim zaslonom, klimatska naprava, zadnje LED luči), srednji Ambition (16-palčna aluminijasta platišča, dvopodročna samodejna klimatska naprava, 8 zvočnikov, tempomat, parkirni senzorji zadaj, sredinski naslon za roke spredaj) in najvišji Style, kjer boste našli 17-palčna aluminijasta platišča, navigacijski sitem, meglenki spredaj, sistem za zagon motorja in zaklepanje vozila brez uporabe ključa, bluetooth, smart link, parkirne senzorje spredaj in zadaj.

Verjetno že nestrpno pričakujete cene? Te se bodo pričele pri 17.746 evrov, kolikor boste morali odšteti za osnovno Octavio v limuzinski različici. Dizelska Octavia bo na voljo od 20.343 evrov dalje, v kolikor boste želeli poseči po takšni z nahrbtnikom, pa boste morali dodati še približno 700 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button