E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Renaultov električni dostavnik prihodnosti

Estafette, ime legendarnega lahkega dostavnika, je prerojeno za novo dobo mobilnosti.

Koncept Renault Estafette nastopa kot praktičen mestno obarvani električni kombi, ki odraža vizijo prihodnjih mestnih gospodarskih vozil. Inovativen koncept, razvit v sodelovanju s podjetjem Flexis, ustanovljenim s strani Renaulta, skupine Volvo in družbe CMA CGM, je zasnovan za reševanje izzivov logistike zadnjega kilometra in energetskega prehoda. Cilj projekta Flexis je ustvariti nizkoogljična in učinkovita gospodarska dostavna vozila, prvi modeli pa naj bi bili izdelani do leta 2026.

Koncept Estafette je kompakten, a prostoren, saj v dolžino meri 4,87 metra, toliko kot Kangoo L2, ponaša se z okretnostjo Clia in tovorno zmogljivostjo Trafica L1H2. Njegova zasnova je osredotočena na potrebe poklicnih voznikov, z elementi, ki povečujejo varnost in racionalizirajo delovanje, kot so drsna vrata z enostavnim dostopom in zadnja žaluzija za učinkovito nakladanje in razkladanje. Zaradi kompaktnih dimenzij je izredno okreten v urbanih okoljih, visok navpični profil pa omogoča veliko notranjega prostora in enostavno premikanje med kabino ter tovornim prostorom.

Zasnovali so ga na platformi FlexEVan, ki uporablja napredno arhitekturo SDV (Software-Defined Vehicle), razvito s strani podjetja Ampere, specialistov za inteligentna električna vozila. Sistem programsko definiranega vozila izboljšuje zmogljivost in stroškovno učinkovitost dostavnika, saj zagotavlja posodobitve v realnem času, predvidljivo vzdrževanje in 30-odstotno zmanjšanje operativnih stroškov. Sodobna tehnologija omogoča tudi obsežne možnosti personalizacije in brezhibno integracijo s sistemi za upravljanje voznega parka.

Zunanja zasnova je drzna in izrazita, odlikujejo jo privlačne barve, poudarjen Renaultov logotip in značilno vetrobransko steklo v obliki trikotnika za boljšo vidljivost. Notranjost je ergonomsko usmerjena, z enim voznikovim sedežem in modularno armaturno ploščo, opremljeno z napredno tehnologijo, vključno z več zasloni. Pomembno področje varnosti zastopajo pametne funkcije, kot sta samodejno zapiranje vrat in prtljažni prostor, v katerem je blago varno in skrito pred pogledi. Arhitektura SDV ne izboljšuje le učinkovitosti, temveč zagotavlja tudi razširljivost, saj omogoča stalne nadgradnje programske opreme, ki izboljšujejo zmogljivost in prilagodljivost v celotnem življenjskem ciklu vozila.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button