NovicePredstavitve

Range Rover Sport (2022)

Na slovenske ceste je zapeljala nova generacija Range Roverja Sport, z več športnega pridiha in inovativno tehnologijo.

Veliki lanskoletni premieri pete generacije Range Roverja sledi razkritje manjšega, športno usmerjenega brata, ki prinaša veliko novosti na področju tehnologije in elektrifikacije pogonskih sklopov. Popularen športni terenec bo v bližnji prihodnosti postal tudi popolnoma električen.

Z videzom zunanjosti ne boo izgubljali veliko časa, saj fotografije povedo več kot 2000 besed. Kaj hitro ugotovimo številne podobnosti z večjim bratom, le da je zadek nekoliko krajši, bolj dinamično zaokrožen in s svežo horizontalno osvetlitvijo. Bistvo Range Roverja Sport se skriva pod površjem, saj precej bolj objema cestišče, namreč podvozje je za 20 mm nižje, torzijsko je kar 35 odstotkov trši, kar je nujno za doseganje boljših voznih lastnosti. Od predhodnika je seveda višji in daljši, s čimer so dosegli povečanje notranjega prostora za potnike in prtljažnika z 835-litrskim volumnom.

Za krepitev dinamike so dodatno ponudbo obogatili s štirikolesnim krmiljenjem, elektronsko nadzorovanim aktivnim diferencialom, vektoringom navora in dinamičnim zračnim vzmetenjem, ki združuje nastavljive zračne vzmeti z aktivnimi blažilniki, za popolno uravnovešenje ne glede na vozno podlago. Od predhodnika se je poslovila možnost izbire sedemsedežne razporeditve, saj so mnenja, da kupcem različice Sport, tretja vrsta sedežev ni prioriteta.

Z začetkom prodaje bo na voljo kar šest različnih pogonskih sklopov, vsi bodo povezani z osemstopenjskim ZF samodejnim menjalnikom. Dva člana bosta priključna hibrida, trije so blagi hibridi, najnovejši pa je mogočen 4,4-litrski twin-turbo V8, sposojen pri BMW-ju. Trenutni zastavonoša bo premogel kar 390 kW (530 konjskih moči), dovolj za doseg stotice v 4,3 sekundah.

Priključna hibrida P510e in P440e proizvedeta 510 in 440 KM, kar je dovolj za poskok do stotice v 5 oziroma 5,4 sekundah. Oba v osnovi uporabljata 3-litrski šestvaljni vrstni bencinski motor, v povezavi z enim elektromotorjem in 38,2 kWh baterijo, ki omogoča 113 brezemisijskih kilometrov. Ponudbo zaključujejo bencinar P400 s 400 KM in trije dizl, P250 z 250 KM, P300 s 300 KM ter D350 s 350 KM. Prav vse enote so 3-litrske šestvaljne, s standardnim štirikolesnim pogonom. Sedmo, popolnoma električno gnano različico lahko pričakujemo leta 2024.

Stopimo še v kabino novega Range Roverja Sport, katero naj bi navdahnil kokpit letala, z večjim fokusom na kontrolne sisteme, kot pri standardnem Range Roverju. S tem razlogom so v drugačne, kontrastne materiale, odeli pomembne elemente, kot so prestavne ročice, izbirnik prestav in stopalke. Središče armaturne plošče krasi 13,1-palčni ukrivljen informacijski zaslon, ki ga žene najnovejši Pivi Pro operacijski sistem, s podporo popularni storitev, kot so Apple CarPlay, Android Auto in Amazon Alexa glasovni asistent. Za prikaz vozniku pomembnih informacij bodo zadolženi 13,7-palčni digitalni merilniki.

Z elektrifikacijo motorjev se Land Rover pomika k večji trajnosti, katere odrast se pozna tudi pri izbiri materialov. Notranjost je standardno odeta v usnje, a bolj ekološko osveščeni kupci bodo lahko izbirali med različnimi alternativami iz poliuretana. Med novostmi izpostavljajo še lahkotnejša 22-palčna platišča, odlično zmogljivost na brezpotju z 900 mm potopne globine, napredne LED žaromete, ki lahko osvetlijo pol kilometra poti in Meridian ozvočenje s kar 29 zvočniki ter tehnologijo izničevanja hrupa.

Land Roverju je velik tehnološki preskok omogočila moderna fleksibilna MLA arhitektura, ki ponuja najvišji nivo dinamičnosti do sedaj. Najnaprednejši Range Rover Sport začenja svojo prodajno pot na slovenskih tleh, kjer so ga ocenili na vstopnih 96.359 evrov, kolikor velja osnovni dizel z 250 KM. V kolikor boste posegli po bencinskih različicah, boste morali odšteti najmanj 109.442 evrov. Zgolj za informacijo, najbolj eminenten Range Rover Sport First Edition 530 HP, bo vaš bančni račun olajšal za 149.450 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button