NovicePredstavitve

Peugeot 3008 in E-3008 (2024)

Novi 3008 predstavlja novo dobo znamke Peugeot

Francoski levčki nameravajo do leta 2025 postati ena vodilnih evropskih avtomobilističnih znamke za električna vozila, ki bo ponujala obsežno paleto električarjev. Ključni model na tej poti bo povsem novi električni E-3008, ki s svojo podobo SUV fastbacka in napredno električno tehnologijo postavlja nova merila ter novo doživetje vožnje.

Novi Peugeot E-3008 je prvi član francoske znamke izdelan na inovativni platformi STLA Medium podjetja Stellantis, ki omogoča visoke standarde v svetu električnih avtomobilov. S pomočjo napredne zasnove lažje izpolnjujejo ključna merila kupcev, impresiven doseg do 700 kilometrov (različica s podaljšanim dosegom bo na voljo prihodnje leto), možnost hitrega polnjenja, višjo raven udobja in dinamike ter sodobne tehnologije povezljivosti, načrtovanja poti ali posodabljanja prek spleta.

Električni 3008 bo na voljo v dveh stopnjah opreme, Allure in GT, ter s tremi električnimi pogonskimi sklopi. Vstopni model s sprednjim pogonom bo uporabljal en elektromotor s 157 kW (210 KM) in 343 Nm navora, stopničko višje bo predstavljal štirikolesno gnani model z dvema elektromotorjema (prihod v letu 2025) in 240 kW (320 KM) ter 509 Nm navora. Lovce na dolge razdalje bo navdušil model z večjo baterijo in enim elektromotorjem s 170 kW (230 KM) in 343 Nm navora na sprednji osi.

V tem trenutku je za slovenski trg najbolj zanimiva hibridna različica. V tej vlogi bo nastopil 1,2-litrski trivaljni PureTech bencinski motor povezan s šeststopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom in 48-volntim blago-hibridnim sistemom z baterijo, s skupno močjo 100 kW (136 KM) ter 230 Nm navora. V lastni režiji lahko elektromotor vgrajen v menjalnik razvije največ 21 kW (28 KM) in 55 Nm navora. Glavna prednost tega sklopa bo podajanje navora pri nižjih vrtljajih motorja in 15-odstotno zmanjšanje porabe goriva, sistem prav tako omogoča vožnjo v električnem načinu pri nižji hitrosti. Pri slovenskem zastopniku predvidevajo, da se bo 90 odstotkov vseh kupcev odločilo za hibridno različico.

Nova generacija Peugeota 3008 predstavlja evolucijo oblikovanja, ki se osredotoča na učinkovitost in hkrati ohranja prepoznaven slog. Zunanjost združuje prednosti SUV-jev in športno obarvanega fastbacka, ki prinaša elegantno aerodinamično silhueto s količnikom zračnega upora le o 0,28 Cd. Zaradi kompaktnih mer, saj v dolžino meri 4,54 metra, 1,89 metra v širino in 1,64 metra v višino, ohranja kompaktne proporce segmenta C, hkrati pa zaradi dobro izkoriščenih dimenzij zagotavlja dovolj prostora za potnike in prtljago (520 litrov). Sprednji del vozila ima svežo podobo z novo masko, ki ponazarja električni značaj vozila, značilne LED žaromete in novodobni logotip.

V notranjosti boste našli novo generacijo vozniško usmerjenega panoramskega i-Cockpita z 21-palčnim plavajočim zaslonom, ki združuje projicirni zaslon z osrednjim zaslonom na dotik. To inovativno zasnovo dopolnjujejo gumbi na dotik, imenovani i-Toggles, ki ponujajo hiter dostop do priljubljenih funkcij, za več udobja med vožnjo pa bosta poskrbela ergonomska sredinska konzola ter kompakten ogrevan volan z novimi tipkami. Udobna in svetla kabina je odeta v kombinacijo usnja in tkanine ali alkantare, prvič do sedaj pa bosta na voljo tudi sprednja sedeža s prilagodljivimi bočnimi nasloni za lažje prilagajanja različnim voznikom.

Kot že rečeno se pod površjem novega E-3008 nahaja moderna platforma STLA Medium, ki sprejme različne velikosti baterij in kombinacije elektromotorjev. Pri Peugeotu bodo novega električnega SUV-ja opremili z dvema različnima baterijama. Manjša s kapaciteto 73 kWh omogoča do 525 kilometrov dosega pri eno- in dvomotorni izvedenki, različica Long Range s podaljšanim dosegom pa ima zajetno 98 kWh baterijo, s katero obljubljajo do 700 kilometrov avtonomije. Litij-ionsko baterijo bo mogoče polniti prek hitrega enosmernega priklopa z največjo močjo 160 kW, tako bo 30-minutno postanek povrnil 80 odstotkov energije. Dvosmerno polnjenje bo standardno potekalo prek priklopa z močjo 11 kW, z doplačilom bo mogoče izbrati trofazni priklop z 22 kW. E-3008 se ponaša tudi z inovativnimi funkcijami, kot sta pametno polnjenje in funkcija V2L (Vehicle to Load), ki uporabnikom omogoča napajanje zunanjih naprav, poleg tega regenerativno zaviranje omogoča tri stopnje rekuperacije energije.

Peugeotova zavezanost trajnosti se odraža v uporabi več kot 500 kilogramov zelenih materialov v celotnem E-3008, med drugim so za izdelavo koristili reciklirano plastiko, veliko materiala so privarčevali z zmanjšanjem okrasnih elementov in kromiranih površin. Drugi pomemben trajnosti pristop k proizvodnji vključuje proces izdelave baterijskega nosilca in baterijskih sklopov znotraj domače države. Kako pa so cenovno pozicionirali 3008? Peugeot 3008 hibrid (z opremo Allure) bo na voljo od 33.650 evrov dalje, medtem ko bo električna različica dosegljiva od 45.200 evrov. V letošnjem letu pričakujejo, da bodo predali 300, v prihodnjem pa 700 lastniških ključev.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button