AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

ZF Lifetec postavlja konvencionalni volanski obroč v kot

Zračna blazina nima več mesta v sredini volana.

ZF Lifetec je mednarodno podjetje, ki je specialist na področju razvoja pasivnih varnostnih sistemov za avtomobilsko industrijo. Tokrat so nekoliko pretresli svojo konkurenco s predstavitvijo povsem novega koncepta avtomobilskega volanskega obroča – vse zaradi premestitve zračne varnostne blazine.

Ta varnostna komponenta serijska vozila množično spremlja že vse od 1980-ih in je rešitelj prenekaterega človeškega življenja. Njena najbolj logična postavitev je bila seveda v središču volana, saj se je tako zagotovila najbolj ustrezna zaščita voznika. Pri ZF Lifetec so razvili koncept volanskega obroča, pri katerem se zračna blazina aktivira z vrhnjega dela obroča. Kljub spremembi lokacije se zračna blazina pri aktivaciji razširi v vse smeri in tako v najboljši možni meri zaščiti voznika. To nadalje pomeni, da je sredina volanskega obroča sedaj na voljo za povsem druge rešitve, kot le hupo, ki je k sreči ostala na tem mestu že od nekdaj.

Največjo priložnost seveda vidijo v digitalizaciji središča volanskega obroča ali morebitni postavitvi tipk oziroma stikal za upravljanje funkcij oziroma multimedijskih vsebin, svoj lonček pa želijo pristaviti tudi razvijalci naprednih tehnologij za prehod na avtonomno vožnjo, ki bi sproščen prostor uporabili za zaznavala. Skratka, opcij je precej, kam se bo vse skupaj zapeljalo pa bo verjetno odvisno od povpraševanja avtomobilskih proizvajalcev.

Blaž Likovič
foto: ZF Lifetec

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button