AvtomobilizemNovice

Začetek proizvodnje modela Audi Q4 e-tron

Audi se vrača "k svojim koreninam": v saškem mestu Zwickau, rojstnem kraju tega dolgoletnega nemškega podjetja, je zdaj stekla proizvodnja modela Audi Q4 e-tron.

Audi Q4 e-tron bo v tovarni Zwickau, kjer poteka proizvodnja za več znamk, zapeljal z iste proizvodne linije kot Volkswagen ID.4 in v prihodnje še en Volkswagnov model. 1.400 zaposlenih v družbi Volkswagen Sachsen GmbH zdaj izdeluje tudi kompaktni električni SUV, ki zahvaljujoč platformi MEB nudi notranjost, kot je značilna za vozila iz zgornjega razreda. K zagonu proizvodnje je poleg sodelavcev pri Volkswagnu prispevalo tudi več kot sto zaposlenih pri znamki Audi – od načrtovanja proizvodnje in tehničnega razvoja pa vse do zagotavljanja kakovosti.
Zwickau in znamko Audi združuje dolga tradicija: leta 1909 so bile tukaj ustanovljene tovarne avtomobilov Audi.

Tamkajšnja Volkswagnova tovarna je bila preoblikovana v tovarno izključno električnih vozil in predstavlja del obsežne električne ofenzive koncerna. Že novembra 2020 je bilo več kot dvesto Audijevih zaposlenih začasno premeščenih v VW Sachsen – med njimi predvsem mladi, ki so se po uspešno zaključenem poklicnem usposabljanju za 12 mesecev zaposlili v Zwickauu. Tovrstno kroženje zaposlenim omogoča dodatno usposabljanje na inovativnem področju električne mobilnosti.

Audi Q4 e-tron bo svetovni javnosti predstavljen sredi aprila, na evropska tržišča pa prihaja poleti 2021. Električna ofenziva znamke Audi se s tem še stopnjuje: Audi do leta 2025 načrtuje več kot 20 popolnoma električnih modelov in povečanje ponudbe vozil PHEV. Popolnoma električna vozila bodo v prihodnje izdelovali tudi v obeh glavnih Audijevih tovarnah v Ingolstadtu in Neckarsulmu: v Ingolstadtu bo tako leta 2022 s tekočega traku zapeljal prvi e-model, zasnovan na platformi za prestižna električna vozila (PPE), ki je bila razvita v sodelovanju z znamko Porsche.

Proizvodnja modela Audi Q4 e-tron bo od samega začetka izkazovala nevtralno bilanco CO2. Tovarna Zwickau celotno potrebo po električni energiji pokriva z obnovljivimi viri energije in ima visoko učinkovito toplarno. Audi si poleg tega prizadeva dodatno zmanjšati emisije CO2 v vrednostni verigi. Ko bo Audi Q4 e-tron zaključil svoj življenjski cikel, bo njegova baterija uporabljena v perspektivnih konceptih rabljenih baterij ali reciklirana kot vir surovin.

Rudi Leskovec
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button