AvtomobilizemNovice

Začela se je proizvodnja nove generacije Minija Cooper

Tovarna v Oxfordu še naprej ostaja središče znamke Mini.

V tovarni v Oxfordu se začenja proizvodnja pete generacije MINI Cooperja, kar predstavlja pomemben mejnik za to kultno znamko. Vodstvo znamke je poudarilo pomen tega dogodka, ki izpostavlja zavezanost dediščini in hkrati sprejema dinamično prihodnost vožnje. Prav tako so začetek proizvodnje novega modela s ponosom sprejeli v tovarni v Oxfordu, saj ta avtomobil ostaja ponos Združenega kraljestva.

Proizvodnja vključuje sodelovanje med proizvodnimi obrati britanskega oddelka skupne BMW, pri čemer tovarna v Swindonnu proizvaja karoserijske stiskalnice in podsestave, obrat v Hams Hallu pa izdeluje tri- in štirivaljne bencinske motorje. Tovarna v Oxfordu skrbi za proizvodnjo karoserije, barvanje in končno sestavo, kar kaže na povezovanje strokovnega znanja med obrati.

Znamka Mini ima v Veliki Britaniji bogato zgodovino, saj je bilo od leta 2001 izdelanih več kot 4,4 milijona vozil, vključno s 150 tisoč primerki električnega malčka Mini Electric. Prilagodljivost in strokovno znanje podjetja sta ključnega pomena v proizvodni mreži skupine, saj potekajo priprave na proizvodnjo dveh novih popolnoma električnih modelov od leta 2026 dalje, kar predstavlja precejšnjo naložbo.

Nova generacija klasičnega Minija Cooper se bo v tovarni pridružila električni različici in novemu večjemu bratu Countryman. Zunanjost obeh modelov pooseblja ikonične linije zgodovinskih modelov Minji, notranjost pa predstavlja minimalističen pristop s pridihom tradicije. Središče kabine je postal okrogel zaslon OLED in povsem nov je volan Vescin. Nova generacija Minija se na slovenskem trgu z električnim pogonom ceni na najmanj 32.500 evrov, bencinski model pa stane najmanj 30.480 evrov.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button