AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Mini Cooper: britanska ikona najprej električno

Preplet klasičnih oblik in sodobne tehnologije.

Peta generacija Minija Cooper za znamenito britansko znamko predstavlja pomemben korak naprej v razvoju, saj jim je uspelo v celoto zajeti ikonično obliko in inovativno električno tehnologijo. S tako obsežno preobrazbo najbolj prepoznavnega modela se zavezujejo k popolnoma električni prihodnosti do leta 2030. Kljub vsem spremembam mali Mini še vedno ohranja svoj mestni značaj in izvrstno vozno dinamiko, hkrati pa uvaja prednosti električnega pogona.

Mini Cooper se predstavlja s svežim oblikovalskim jezikom »karizmatična preprostost«, ki se osredotoča na individualni značaj in jasne, zmanjšane oblikovne elemente. Zunanja zasnova ohranja ikonične proporce s kratkimi previsi, kratkim pokrovom motorja in dolgo medosno razdaljo, ki poudarjajo mestno usmerjenost modela. Podrobnosti, kot so v ravni liniji nameščeni ročaji vrat in odsotnost poudarjenih blatnikov, ustvarjajo sodoben videz prepreden s tradicionalnimi oblikovnimi značilnostmi. Za razliko od predhodnika bo na voljo le v trivratni izvedbi, saj bo petvratno alternativo zavzel novi Aceman.

Sprednji del ohranja okrogle žaromete in kultno masko, vendar z novo osmerokotno obliko mreže in srebrnimi elementi. Žarometa z LED tehnologiji imata nov sistem osvetlitve, ki zagotavlja svež sijaj in prilagoditev svetlobnega podpisa. Enak pristop poenostavljanja se nadaljuje na zadku, kjer so preproste površine in zadnje luči v ravni liniji. Navpični svetlobni sklopi ponujajo različne načine delovanja, poudarjen ramenski del pa prispeva k postavni zunanji podobi malčka. Novi Mini Cooper bo na voljo v štirih različicah, od katerih vsaka ponuja različne oblikovne elemente in barvne možnosti.

Večja evolucija se je odvila pri snovanju notranjosti, ki se še vedno zgleduje po klasičnem modelu z okroglo instrumentno ploščo nas sredini, vendar je vse še bolj minimalistično kot poprej. Armaturna plošča je ukrivljena in uporablja tekstilne površine, ki ustvarjajo toplo in prijetno vzdušje. Odprtine za dovod zraka so ravne, da je na armaturni plošči čim več prostora, opcijska panoramska streha pa poveča svetlost notranjosti. Osrednji del kabine predstavlja interaktivni OLED zaslon visoke ločljivosti, ki omogoča upravljanje različnih funkcij vozila z dotikom ali glasom. Vsebina zaslona je sodobna in osredotočena, bistvene informacije, kot sta hitrost in stanje baterije, pa so predstavljene na jasen način, saj tako kot pri Tesli Model 3, ni ločenih merilnikov pred voznikom. Novi profili Experience Modes ponujajo individualno izkušnjo vožnje z različnimi oblikami uporabniškega vmesnika in bogatimi svetlobnimi učinki. Uporabniki lahko ozadje zaslona prilagodijo tudi prek mobilne aplikacije.

Preklopna vrstica pod armaturno ploščo omogoča neposreden dostop do pomembnih voznih funkcij, zato ni potrebna klasična prestavna ročica. S to oblikovno odločitvijo se na sredinski konzoli sprosti prostor za shranjevanje in brezžično polnjenje. Notranja oprema in materiali se razlikujejo med izvedbami Classic, Exclusive in Sport, ki ponujajo izbiro za različne želje. Mini predstavlja svojega prvega polnopravnega glasovnega pomočnika, ki se aktivira s »Hey MINI« ali gumbom na volanu. Pomočnik ponuja glasovno nadzorovano interakcijo prek okroglega zaslona OLED in se nenehno uči na podlagi ponavljajočih se ukazov. V ozadju se skriva nov operacijski sistem OS 9 s sodobnim in uporabniku prijaznim vmesnikom, prek katerega lahko dostopamo do navigacije, medijev, telefonije in drugih funkcij, med drugim bo ob doplačilu za prikaz najnujnejših informacij med vožnjo skrbel projicirni zaslon.

Novi Mini Cooper bo kot popolnoma električni model na voljo v dveh različica in sicer kot Cooper E ali Cooper SE. Osnovnega Cooper E poganja elektromotor z največjo močjo 135 kW (184 KM) in 290 Nm navora, kar zadošča za pospešek do stotice v v 7,3 sekunde. Zmogljivejši Cooper SE premore 160 kW (218 KM) in 330 Nm navora, kar pospešek do stotice skrajša na 6,7 sekunde. Cooper E za shranjevanje energije uporablja baterijo s kapaciteto 40,7 kWh, kar omogoča do 305 kilometrov avtonomije z enim polnjenjem, medtem ko se Cooper SE pohvali z večjo 54,2 kWh baterijo, ki ponuja do 402 kilometrov dosega.

Polnjenje baterije bo potekalo preko standardnega izmeničnega priklopa z močjo 11 kW ali hitrega priklopa z močjo 75 oziroma 95 kW (Cooper SE), ki v 30 minutah baterijo do 80 odstotkov. Uporabniki bodo lahko stanje baterije, polnjenja in prilagajanje delovanja klimatske naprave upravljali prek aplikacije Mini. Novi Mini Cooper ohranja svoj znameniti občutek gokarta z odlično vozno dinamiko, k čemur so pripomogli izboljšano vzmetenje, blaženje in nizko težišče, ki hkrati zagotavljajo tudi več udobja. Prilagajanje voznih načinov omogočajo nov sistem Experience Mode, vključno z nastavitvama Go-Kart in Green Mode.

Prihod na trg je predviden v zelo kratkem času, do takrat bodo razkrite tudi domače cene. Trenutno je potrebno v Nemčiji za vstopni model Cooper E odšteti najmanj 36.900 evrov, prvi primerki naj bi na ceste zapeljali že spomladi prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button