AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceVarnost

Za noč čarovnic stopite iz teme

»Kratke, a sladke« na temo vožnje v jesenskih razmerah.

Pred vrati so prazniki, ki bodo žal deloma padli tudi na zadnjo nedeljo v oktobru. Dan reformacije tokrat ne bo dela prost dan, bo pa to jutro, ko bomo »spali uro dlje«. Ob tretji uri zjutraj bomo namreč premaknili kazalce na drugo, hkratil pa to pomeni, da bo mrak v popoldanskem času prišel uro prej. Ravno na dan čarovnic oziroma t.i. Halloween.

Ker bomo posledično več časa za volanom preždeli ob temi, smo v uredništvu pripravili nabor kratkih napotkov, ki bodo poskrbeli da boste bolje videli in bili tudi bolje vidni:

S svetil in stekel očistite vse nečistoče, ki vam omejujejo ali pogled ali vidljivost. V primeru nabiranja vlage na notranji strani stekel vključite klimatsko napravo ali pa stekla obrišite.

V primeru megle in okrnjene vidljivosti prižgite meglenke.

Nizko sonce lahko vpliva na vidljivost, v primeru popoldanskega sonca se lahko zgodi, da bo vaša vidljivost izredno majhna oziroma skoraj nična. Uporabite senčnik in sončna očala, čeprav je sonce redkeje na nebu kot bi si morda želeli.

Uporabljajte luči. Nekatera vozila kasneje samodejno vklopijo zasenčene žaromete in dlje svetijo zgolj z dnevnimi lučmi, ki so namenjeni, da vas drugi vidijo, medtem ko na vašo vidljivost nimajo nekega bistvenega učinka. Zato jih prižgite takoj, ko opazite okrnjeno dnevno svetlobo.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button