AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Za električno Corso Rally so tri uspešna leta tekmovanj

Povzetki uspehov električnega relija so obetavni.

Električno reli prvenstvo ADAC Opel Electric Rally Cup je po treh aktivnih sezonah dokazal, da je električni reli izjemno uspešen. Opel s svojimi avtomobili, polnilno infrastrukturo in tekmovalnimi prireditvami od leta 2021 predstavlja izvedljivost električnega relija. Opel Corsa Rally Electric se je izkazala z robustnostjo, hitrostjo in zanesljivostjo, kar je pripomoglo k tesnim bitkam.

Prvo tovrstno električno prvenstvo v reliju na svetu, si je pridobilo pozitiven ugled, saj so se udeleženci iz sedmih različnih držav pomerili na petih prizoriščih, hkrati vztrajno narašča zanimanje mednarodnih udeležencev, ki se želijo pridružiti pokalu v prihodnjem letu. Oplovi električni avtomobili so se prepričljivo izkazali na različnih terenih, prav tako se z močjo 100 kW (136 KM) in 260 Nm navora ter dobro uravnoteženim upravljanjem, enostavni kosajo z močnejšimi dirkalniki Rally5. Na reliju Vosges Grand-Est je bila Corsa Rally Electric le dve sekundi na kilometer počasnejša od običajnih avtomobilov razreda Rally4.

Corsa Rally Electric je svojo izjemno vzdržljivost izkazala z 20 opravljenimi tekmovanji in več kot 7.000 prevoženimi kilometri pod zahtevnimi relijaškimi pogoji. Prav tako je obremenitve dobro prestajala visokonapetostna baterija, ki je po dolgotrajni uporabi izgubila le 4 odstotke zmogljivosti. Sicer reli električna Corsa ni povsem standardna, za dirkaške namene so jo opremili z okrepljenim diferencialom, okrepljenimi pogonskimi gredmi, novo programsko opremo, predvsem za nadzor baterije, s čimer so tudi polnjenje od 20 do 80 odstotkov skrajšali na 25 minut. Za uspeh pokala so bila ključnega pomena skupna prizadevanja ADAC in Opla pri razvoju inovativne polnilne infrastrukture, ki zagotavlja nemoteno polnjenje s 100 kW po vsej Evropi, v stalno spreminjajočih se pogojih relija.

V samo štirih letih se je ADAC Opel Electric Rally Cup razvil v privlačen samostojen pokal, ki navdušuje tako gledalce kot ekipe. Poleg tehničnih dosežkov je najpomembnejša ugotovitev, da je električni reli ne le izvedljiv, temveč tudi zanimiv za gledalce, kar je vsekakor obetaven znak za prihodnost avtomobilskega športa ob prehodu na bolj trajnostne energente.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button