AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Xpeng G9: Kitajci z novim tehnološkim mejnikom med SUV-ji

Kitajska znamka bo v Evropo pripeljala novega SUV-ja, z rekordno hitrim polnjenjem.

Mlada kitajska avtomobilska znamka Xpeng se je že izkazala z izdelavo resnično presunljivih električnih avtomobilov, sedaj ponovno presenečajo z novim SUV-jem v vrhu ponudbe, ki se pohvali z najhitrejšim polnjenjem med masovno proizvedenimi SUV-ji. Z njim nameravajo osvajati tudi trge na stari celini.

Xpeng G9, kot so ga poimenovali, se kot prvi model hiše predstavlja z napredno 800-voltno silikon-karbidno baterijo, s katero lahko dosegajo izjemno moč polnjenja, kar 480 kW na hitrih polnilnicah. To pomeni, da bo v idealnih pogojih mogoče baterijo v petih minutah napolniti za 200 kilometrov dometa, polnjenje od 10 do 80 odstotkov pa bo trajalo zgolj 15 minut. Po kitajskem standardu merjenja CLTC (China Light-Duty Vehicle Test Cycle), nekakšni ekvivalenci cikla WLTP, bo G9 lahko z enim polnjenjem prevozil do 700 kilometrov.

Vsekakor impresivne številke ga postavljajo v sam vrh premijskih SUV-jev in daleč preko nekaterih dražjih evropskih konkurentov. Sicer je novi G9 opremljen z dvojno vpetim (double-wishbone) vzmetenjem spredaj in večtočkovnim sistemom zadaj, hkrati bo na voljo s petimi različnimi konfiguracijami pogonskih sklopov, ki bodo poganjali zadnjo os ali vsa štiri kolesa.

Osnovne oziroma zadaj gnane modele bo poganjal elektromotor za največjo močjo 312 KM in 430 Nm navora, tisti na vrhu ponudbe s štirikolesnim pogonom bo ponujal 550 KM ter 716 Nm navora, dovolj za doseg stotice v 3,9 sekundah. Xpeng G9 bo prav tako prvi model te znamke opremljen z drugo generacijo naprednih asistenčnih voznih sistemov, ki delujejo s pomočjo lidar radarja, zbirko 31 senzorjev in številnimi kamerami.

Kot standardno bodo dodali še razširjen sistem glasovnega upravljanja, ki prepozna kar 600 različnih ukazov s katerega koli konca kabine. Ko smo ravno pri notranjosti, bo le-ta razvajala s prijetnim modernim ambientom in 660 litrskim prtljažnim prostorom (1.576 litrov ob podrti zadnji klopi), kar je denimo 117 litrov več od podobno umeščenega Volkswagna ID.4.

Direktor podjetja, He Xiaopeng, je dejal: »G9 je serijski SUV z najhitrejšim polnjenjem na svetu in se ponaša s prvim naprednim sistemom pol avtonomne vožnje v industriji. Vse to dopolnjuje dvokomorni sistem zračnega vzmetenja in razkošna pametna kabina, ki vključuje revolucionarno 5D glasbeno doživetje Xopera. G9 je skupek številnih tehničnih inovacij, ki so združene v eleganten dizajn in postavlja pomemben mejnik po osmih letih predanosti. Prepričani smo, da bo postal novo merilo za pametna električna vozila in bo zadnji korak pred uresničitvijo povsem avtonomnih vozil.«

Prve primerke bodo z letošnjim oktobrom začeli dostavljati na domačem kitajskem trgu, nekoliko kasneje bo sledila premiera na evropskih tleh. Cenovno in dimenzijsko se bo Xpeng G9 postavil ob bok Audiju E-tron, BMW-ju iX3 in Fordu Mustang Mach-E.

Žiga Kolman
foto: Xpeng

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button