AvtomobilizemNovice

Vrnil se je BMW M5 Touring

Iz bavarske je pripeljal karavanski M5, ki bo poskrbel za bliskovi prevoz družine.

BMW je letošnjo poletno sezono otvoril z novo generacijo ultimativnega M5 v limuzinski obliki, zdaj ponudbo krepijo s karavanom. M5 Touring za razliko od M3 ni prvi svoje vrste, je pa prvi tovrsten model po desetvaljno gnanem predhodniku z oznako E61 iz leta 2007. Karavanskega M5 prav tako poganja visko zmogljiv hibridni sklop, prodajno pot pa bo nastopil novembra letos.

M5 Touring ima dinamično zunanjo podobo, ki poudarja atletskost in moč. Združuje tipične proporce modela Touring s svežo interpretacijo BMW-jevega oblikovalskega jezika, ki ga poudarjajo velike odprtine za dovod zraka, značilna ledvična maska in eleganteno-aerodinamičen profil. Mišičasto držo vozila dodatno poudarjajo razširjeni 75 mm širši kolesni loki spredaj in 48 mm zadaj ter strešna linija, ki se razširi na zadku, kjer k športni estetiki prispevajo tanke zadnje luči in poudarjen difuzor. Platišča so kot pri ostalih M modelih deljena, torej 20-palčna spredaj in 21-palčna zadaj ter obuta v oprijemljive Michelin Pilot Sport.

Srce M5 Touring predstavlja pogonski sistem M Hybrid, ki združuje 4,4-litrski twin-turbo V8  z zmogljivim elektromotorjem. Osvaljnik v lastni režiji ustvari 430 kW (585 KM) in 750 Nm navora, elektromotor pete generacije tehnologije eDrive doprinaša dodatnih 145 kW (197 KM) ter največ 450 Nm navora. Skupna sistemska moč 727 KM in 1.000 Nm navora zagotavlja, da M5 Touring do stotice pospeši v samo 3,6 sekunde. Največja hitrost vozila je elektronsko omejena na 250 km/h, z opcijskim paketom M Driver’s Package pa jo je mogoče povečati na 305 km/h.

Ker je M5 Touring priključni hibrid z razmeroma veliko baterijo s kapaciteto 18,6 kWh, lahko v elektročnem načinu do hitrostih 140 km/h prevozi do 67 kilometrov daleč. Izčrpano baterijo je mogoče oskrbeti z regeneratvinim polnjenjem ali izmeničnim priklopom z močjo 11 kW. Izbira hibridnega pogona prav tako pomeni, da karavanski M5 zaradi električnih komponent tehta vratolomnih 2.508 kilogramov – le dobrih 50 kilogramov manj od Rolls-Royce Phantoma, presežnika med luksuznimi avtomobili.

Vozna dinamika modela M5 Touring je natančno prilagojena za uravnoteženo razmerje med udobjem in zmogljivostjo. Njegov sistem štirikolesnega pogona M xDrive v kombinaciji z aktivnim diferencialom zagotavlja optimalen oprijem in okretnost, zlasti v izbirnem načinu 4WD Sport ali načinu 2WD, ki ponuja bolj igrivo dinamiko zgolj z zadnjim pogonom. Podvozje je opremljeno s prilagodljivim vzmetenjem z elektronsko nadzorovanimi blažilniki, ki prispeva k izjemni vodljivosti in hkrati krepi udobje vožnje, rednim obiskovalcem dirkaških stez pa so na voljo karbon-keramične zavore.

V notranjosti je BMW M5 Touring opremljen z ustaljenim vozniško osredotočenim kokpitom, ki ga sestavljata  panoramski panel z dvema zaslonoma in standardni projicirni zaslon. Kabina je odeta v kakovostne materiale, kot je Merino usnje in jo bogatijo napredni dodatki, med drugim ozvočenje Bowers & Wilkins. M5 Touring kljub svojim visokozmogljivim zmogljivostim ostaja praktičen družinski sopotnik, saj prtljažnik sprejme 500 litrov prtljage in je z zloženimi sedeži razširljiv na 1.630 litrov. napredne sisteme za pomoč vozniku za samodejno vožnjo in parkiranje. Povezljivost vozila je izboljšana z najnovejšim sistemom iDrive in podporo omrežja 5G. Novega M5 Touring v prodajnih salonih pričakujemo v začetku prihidnjega leta, ko bodo znane tudi cene. Te bodo nekoliko višje od 144 tisočakov, kolikor stane limuzinska različica.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button