AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Vision EQXX z novim prelomnim dosežkom učinkovitosti

Dobrih 1.000 kilometrov ob povprečni porabi le 7,4 kWh/100km.

Mercedsov rekordni električni projekt Vision EQXX ponovno postavlja nove mejnike električne mobilnosti, saj je presegel svoj dosežek v dosegu. Revolucionarno potovanje se je odvijalo v arabski puščavi, kjer je bila presežena energetska učinkovitost električnih vozil. Testni primerek Vision EXQQ je brez vmesnega polnjenja prevozil 1.010 kilometrov od Rijada v Savdski Arabiji do Dubaja v Združenih arabskih emiratih in na poti izmeril impresivno porabo električne energije zgolj 7,4 kWh/100 km.

Kljub vročini do 34 stopinj Celzija je rekordni Vision EQXX presegel svoj prejšnji najboljši dosežek, kar poudarja njegove izjemne zmogljivosti v ekstremnih razmerah. Vision EQXX je iz centra Mercedes-Benz v Rijadu odpeljal ob 4:15 in v center znamke Mercedes-Benz v Dubaju prispel ob 19:57 ter razdaljo premagal v samo 14 urah in 42 minutah, na koncu poti pa je še vedno ostalo dovolj energije za 309-kilometrsko pot. Potovanje je potekalo po mestnih ulicah, predmestjih in dolgih avtocestnih odsekih v puščavi, kar je predstavljalo celovit preizkus učinkovitosti in zmogljivosti vozila. Ključ do uspeha je bil napredni sistem za upravljanje toplote, ki je učinkovito uravnaval temperaturo električnega pogonskega sklopa in kabine tudi v peklenski puščavski vročini. Sončna streha vozila, opremljena s 117 celicami, je izkoriščala sončno energijo in med potovanjem prispevala 1,8 kWh (24 kilometrov) energije k skupnemu dosegu. Poleg tega je inteligentni pomočnik za učinkovitost v realnem času optimiziral način vožnje, pri čemer je upošteval dejavnike, kot sta sonce in smer vetra.

Poleg tehnološke dovršenosti Vision EQXX še naprej navdušuje avtomobilski svet s svojo elegantno obliko in kompaktnimi merami. Kljub temu, da so rekord postavljali v regiji, ki je sinonim za superšportne avtomobile in zmogljive SUV-je, Vision EQXX izstopa kot razkošen in trajnostni predstavnik električne mobilnosti, kajti ponaša se s količnikom zračnega upora le 0,17. Uspešno potovanje poudarja Mercedesovo zavezanost elektrifikaciji in trajnostni mobilnosti. V okviru globalne strategije, 23.340 prepotovanih kilometrov, je svoje ultimativno vozilo podjetje predstavilo v Evropi, ZDA in na Kitajskem ter občinstvu ponudilo neposredne izkušnje s pionirsko električno tehnologijo.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button