AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceV razmislek

Vikend migracije so tu, kaj pa vaše vozilo?

»Kratke, a sladke« na temo osnovnega preverjanja vozila.

Toplo vreme in vonj (ter temperature) po poletju so na ceste vrnili zastoje ob koncih tedna. Slednji so polni pločevine, ki se vali proti turističnim krajem, in čeprav prometne številke iz leta v leto naraščajo, bistvenih sprememb v prometni organizaciji ni. Poleg avtocest so v zastojih obtičale še mestne obvoznice ter vpadnice.

Da bi se na cilj varno prebili ne glede na prometno stanje, smo v uredništvu pripravili nekaj osnovnih napotkov za hiter pregled stanja vašega jeklenega konjička, še preden dvignete sidro in se podate v prostočasje:

  • Imate asistenco. Če pride do okvare in obtičite sredi gneče ali zgolj nekje daleč od doma, je nezgodna asistenca tista rešitev, ki vas in vaš okvarjeni avtomobil spravi domov. Seveda je ne potrebujete, razen ko jo …
  • Pnevmatike. Preverite tlak v njih, še posebno pred odhodom na daljšo pot in ob večji naloženosti vozila. Ne pozabite niti na ustrezen profil v vrednosti vsaj 1,6 milimetra za letne pnevmatike.
  • Gorivo. Od doma se odpravite s polnim rezervoarjem goriva ali napolnjeno baterijo, kajti zastoji lahko trajajo in ne želite se vrniti v čase brez klimatskih naprav na razbeljenem asfaltu.
  • Akumulator. Velja tako za klasične kot električne avtomobile, mora biti v dobrem stanju. Vročina nanj zagotovo ne deluje pozitivno, zato pred daljšo potjo preverite njegovo stanje in ga po potrebi dopolnite s polnilci kot je recimo Einhellov na povezavi TUKAJ.
  • Tekočine. Brez vode ni hlajenja agregata in brez olja ni ustreznega mazanja, zato preverite njuno ustrezno količino. Ne pozabite niti na sredstvo za čiščenje stekel.
  • Opozorilne lučke. Ne ignorirajte jih, temveč napake odpravite še pred odhodom na vikend oddih.
  • Toplo vreme na plano privede insekte, ki predvsem na daljših avtocestnih relacijah svojo pot končajo na vetrobranskih steklih in lučeh vozila. Omenjena stekla zato ročno očistite takoj, ko je vpliv na vidljivost ali osvetlitev moteč.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button