TehnikaTesti

Baterijski polnilec Einhell CE-BC 15 M

Ni štroma, ni panike!

Nekoč nekdaj je bila avtomobilska elektrika sila enostavna in zanesljiva reč. Dobro označeni kabli, prav tako škatla z varovalkami ter preprosta menjava žarnic, tako v lučeh kot v armaturni plošči. Nato so stvari napredovale, se digitalizirale in danes moram za menjavo celega žarometa (ne zgolj žarnice) na svojem družinskem karavanu sneti sprednji odbijač!

Samo za primerjavo, v štiri leta starejšem »hatchu« celoten žaromet snamem ven le z odvitjem enega vijaka. K sreči imata oba avtomobila enostaven dostop do baterijskega akumulatorja in o tej komponenti bo tekla beseda danes, takisto o sezonski rabi vozil in negovanju njegovega električnega hranilnika. O lučeh kdaj drugič.

Po statistiki sodeč so neustrezno napolnjeni akumulatorji krivi za kar polovico vseh vozil, ki klavrno čakajo na prihod vlečne službe. Po drugi strani lahko v domači garaži zagon vozila z izpraznjenim akumulatorjem opravimo z namenskimi polnilci, ki skrbijo tudi za redno dopolnjevanje oziroma kar vzdrževanje električnih hranilnikov, in prav tak, ki zmore oboje, je Einhellov baterijski polnilec CE-BC 15 M. Da bi razumeli vse njegove funkcije se bomo za začetek nekoliko tehnično izobrazili.

Akumulator – ima ga vsak avtomobil, tudi električni

Čemu 12-voltni akumulator sploh služi? Za začetek predgretju valjev in nato zagonu vozila. Takrat se zahteva visoka moč za zaganjač ,ki obrne vztrajnik oziroma ročično gred in tako se klasično vozilo zažene. Med delovanjem vozila akumulator napaja vse električne porabnike, med katere sodijo luči (zunanje in ambientalne), brisalci, klimatska naprava, gretje stekel, volana in sedežev, multimedija skupaj z radiem ter nenazadnje še lastni porabniki na periferiji motorja – vodna črpalka, injektorji goriva ter grelne svečke ob vžigu. Seveda bi akumulator brez napajanja kmalu ostal brez energije, zato se stalno polni iz generatorja (alternatorja), ki ga poganja motor vozila. Več električnih komponent deluje, bolj alternator polni akumulator in s tem večja je poraba energije oziroma goriva.

Tudi električna vozila imajo za napajanje zgoraj opisanih porabnikov nameščen 12-voltni sistem z akumulatorjem, ki se napaja iz večje baterije. Slednja deluje na bistveno višji napetosti, saj elektromotor(-ji) za pogon vozila zahtevajo znatno višjo električno moč, vendar bo tudi električni avtomobil v primeru odpovedi klasičnega akumulatorja obstal. Ne glede na pogon torej, vsak avtomobil za delovanje potrebuje 12-voltni akumulator.

Tipi akumulatorjev

V današnji ponudbi boste naleteli na skoraj desetletja znane klasične svinčeno-kislinske akumulatorje, ki so za današnje razmere sicer le zmerno stabilni (hitro se izpraznijo) vendar so zaradi nizke cene še vedno najbolj razširjeni. Nekoliko boljši so EFB akumulatorji (ang. Enhanced Flooded Battery), ki zdržijo več ciklov polnjenja in praznjenja ter jih med polnjenjem ni potrebno dopolniti z destilirano vodo – zato tudi nimajo čepkov za to. Namenjena so vozilom s Strat&Stop tehnologijo, ki je prisotna že v praktično vseh novih avtomobilih.

Najmočnejši kislinski akumulatorji imajo oznako AGM (ang. Absorbent Glass Mat), pri katerih se elektrolit nahaja v trdnem stanju – vezan v prepojeno stekleno volno. So zelo stabilni in praktično brez vzdrževanja ter imajo daljšo življenjsko dobo, zato so praviloma dražji. Precej razširjeni so tudi gelski akumulatorji, v katerih se elektrolit nahaja v obliki gela. So precej robustni a imajo nižjo energijsko gostoto in višjo notranjo upornost v primerjavi z AGM. Najboljši so seveda litij-ionski akumulatorji, ki imajo enako tehnologijo kot baterije električnih vozil, zato so posledično tudi zelo dragi in zahtevajo drugačno polnilno tehnologijo kot »klasični« avtomobilski akumulatorji.

Vzdrževanje akumulatorja

Najboljše stanje akumulatorja je njegova optimalna napolnjenost, ki je ob različni rabi vozila in spremenljivem vremenu (predvsem hladne zime in vroča poletja) praktično ne moremo doseči. Podobno velja za sezonska vozila, ki mirujejo več mesecev in prav tam je akumulator najbolj izpostavljen samopraznjenju, torej postopni izgubi zmogljivosti.

Idealna rešitev za učinkovito vzdrževanje akumulatorja je Einhellov polnilec in zaganjač CE-BC 15 M. Je pametni polnilnik, katerega večstopenjsko delovanje oziroma cikluse polnjenja nadzira mikroprocesor. Poleg univerzalnega polnjenja akumulatorjev nudi možnost izbire zimskega napajalnega programa ter zagonsko pomoč, ko je zmogljivost akumulatorja pod vrednostjo za uspešen zagon vozila.

Polnilnik Einhell CE-BC 15 M bo stanje akumulatorja preveril samodejno. Ob ustreznem priklopu nanj bo na LED zaslonu prikazal obstoječo napetost ali odstotek napolnjenosti – preklop med parametroma uporabnik izbere preko tipke DISPLAY SELECT. Če se prikaže besedilo »Lo«, pomeni da je akumulator prazen ampak ga je še vedno možno napolniti, torej ni globinsko izpraznjen in s tem dokončno neuporaben. V primeru okvarjenega akumulatorja se izpiše besedilo »Bat«, v primeru napačno povezanih priključnih sponk ali pojava kratkega stika oziroma napake pa se izpiše besedica »Err«.

Polnjenje akumulatorja

Einhell CE-BC 15 M nudi tri programe polnjenja akumulatorja, ki jih uporabnik izbere preko funkcijske tipke. Osnovni program STANDARD oziroma STD je namenjen 12-voltnim svinčenokislinskim (tipi: mokri/Ca/Ca-) in gel akumulatorjem. AGM akumulatorjem je zaradi njihove specifike namenjen lastni drugi program polnjenja, nenazadnje pa lahko izberete še tretji program ZIMA, ki je označen s snežinko. Ta je namenjen enakim akumulatorjem kot standardni program, le da je priporočen v obdobju hladnega vremena (od -20°C do 5°C), saj zviša priklopno polnilno napetost.

Vsi trije zgoraj našteti programi so na voljo s tremi jakostmi polnjenja oziroma polnilnimi tokovi, in sicer z 2, 8 ali 15 amperi. Ne pozabite, da priporočen polnilni tok znaša od 1/10 kapacitete pa vse do največ 1/6. V svojem prostočasnem vozilu imam nameščen akumulator z nazivno kapaciteto 80 Ah, zato je priporočena jakost polnjenja torej 8A.

Einhell CE-BC 15 M bo akumulator napolnil v največ šestih samodejno potekajočih stopnjah polnjenja, katerih število je odvisno od začetne napolnjenosti. Ko se na LED zaslonu, ki lahko prikazuje ali napetost ali odstotek napolnjenosti, prikaže »FUL« je postopek polnjenja končan. Polnilnik bo od tu naprej preko impulznega polnjenja vzdrževal razpoložljivo zmogljivost med 95 -100 % in tako ohranil optimalno napolnjenost, ki je kot nalašč primerna za dolgotrajno vzdrževanje.

Zagonska pomoč

Dodatna funkcija polnilnika Einhell CE-BC 15 M je možnost zagonske pomoči, ki omogoči zagonski postopek ob šibkem stanju akumulatorja. Funkcija se aktivira preko posebne tipke »ENGINE START«, ki jo mora uporabnik držati vsaj 5 sekund. Zatem napajalnik sam preveri stanje akumulatorja, da ni ta prekomerno izpraznjen (napetost nižja od 11,5 V). Zato je predlagano, da se akumulator predhodno vsaj 15 minut polni z visokim napajalnim tokom, saj v kolikor niti to ni možno, je akumulator trajno neuporaben in ga je potrebno zamenjati.

Ko polnilec prepozna ustrezno stanje akumulatorja se na LED prikazu izpiše beseda »StA«, kar pomeni, da ima uporabnik 1 minuto časa za zagon vozila. Če zagon vozila ni bil uspešen, je potrebno dodatno 15-minutno polnjenje z visokim tokom in nato ponovni poizkus.

Pod črto

Baterijski polnilec Einhell CE-BC 15 M je praktično nepogrešljiv del praktično vsake garaže, predvsem kjer domuje več vozil. Njegova uporaba je primerna tako za avtomobilske kot motoristične akumulatorje oziroma za vzdrževanje vseh akumulatorjev z 12-voltno napetostjo. Dodatna funkcija zagonske pomoči ga loči od večine klasičnih polnilnikov, saj vam lahko močno olajša jutranje nevšečnosti sredi zime, ko so akumulatorji vozil najbolj na udaru. Sled enostavne uporabe in praktične diagnostike bo hitro povrnil vloženih 125 evrov, kolikor zanj zahteva večina prodajaln. Konec koncev lahko kaj kmalu privarčuje vrednost enega akumulatorja ali več njih, zato bo zagotovo utemeljen nakup.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button