AvtomobilizemNovice

Tik pred vrati Audijevih salonov je prenovljeni S3. Kaj prinaša?

Nemci so razgrnili 10 novitet osveženega športnega komapktneža.

Aktualni Audijev kompaktni pobalin po imenu S3 šteje štiri leta, kar je po dejanjih vodilnih za krmilom znamke iz Ingolstadta dovolj, da so med pustnim rajanjem deloma razgrnili prihajajočo osveženo različico. Ta bo seveda še boljša, kako zelo, pa so tehnično strogi Nemci strnili v desetih točkah:

  1. Več moči. Dvolitrski TFSI bo po novem zmogel 333 KM in 420 Nm navora (+ 23 KM in + 20 Nm), kar ga bo do stotice katapultiralo v 4,7 sekunde in gnalo vse do končnih 250 km/h.
  2. Optimiziran računalnik motorja. Elektronika bo v primeru izbire Dynamic ali Dynamic Plus voznega profila držala turbopolnilnik na višjih vrtljajih, zato bo avtomobil iz enakomerne hitrosti pospešil še bolj odločno in odzivno.
  3. Bolj športno naravnan menjalnik. Sedemstopenjski S-Tronic bo seveda moral dohajati bolj odziven agregat, zato je pričakovano tudi skupek zobnikov in dveh sklopk temu primerno prikrojen.
  4. Razdelilnik navora (ang. Torque Splitter). Noviteta, ki si jo je S3 »sposodil« pri RS3, je nameščena na zadnji osi in prilagodljivo razporeja navor med obema kolesoma.
  5. Profil Dynamic Plus. Kot ime pove, bo novi S3 nudil še za žlico več cestne dinamike in dotični vozni profil bo odprl vrata v svet še večje cestne zabave, vendar le če si drznete.
  6. Športna sprednja os. Zanjo so bili zadolženi strokovnjaki podjetja McPherson, ki so kompleksno tehnično rešitev preslikali v kirurško natančnost med zavoji.

7.-10. Točke smo kar združili, saj bo novi S3 prihrumel še z optimiziranim progresivnim krmiljenjem, bolj zmogljivimi zavorami ter pnevmatikami in nenazadnje s seboj pripeljal še nadgrajen elektronski stabilizacijski sistem ESC.

Celotno predstavitev si lahko obetamo tekom letošnjega leta, nekaj glasnih govoric pa je bilo slišati tudi na temo še bolj nabritega RS3. Ko kaj izvemo nemudoma posredujemo tudi vam.

Blaž Likovič
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button