AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Tesla Model 3 z dizelskim motorjem

Tesli Model S z V8 motorjem sledi Model 3 s Cummins turbodizlom.

Lastno popravilo uničene Tesle je sila težko opravilo, vsaj to si je za izgovor izbral Youtuber kanala Rich Rebuilds, da lahko nekako upraviči izdelavo nečesa izredno zanimivega, kot je poplavljen Model S z novim osemvaljnim osrčjem.

Po uspešnem zaključku tega projekta, ki je sicer zahteval veliko živcev, se je Rich odločil za drugi podvig – preobrazba Model 3 v Model D, z vgradnjo dizelskega motorja. Natančneje gre za Cummins 4BT enoto iz starega dostavnika, poznanega kot »Bread Truck«. Razlog za izbiro takšnega starega motorja? Nizka cena, pogosta povezanost z ročnim menjalnikom in preprosta izdelava, kar drastično zmanjša možnosti za napake.

Dotični Cummins motor je 3,9-litrski vrstni štirivaljnik, ki je zaradi kratkega bloka idealen za vgradnjo v nos Tesle Model 3. Preden bo mogoča vstavitev, bo moral Rich odstraniti baterijski sklop. Pri večjem Model S je enak proces trajal približno 20 minut, pri Model 3 pa je postopek nekoliko bolj kompleksen in traja več ur.

Ker smo precej manj navajeni razdiranja električnih avtomobilov, kot klasičnih z motorji z notranjim izgorevanjem, je celoten proces razstavljanja prava paša za oči. Rich in njegova ekipa se radi projektov lotevajo zelo skrbno in natančno, zatorej bo projekt Model D trajal več mesecev, a tako kot pri Ice-T (Model S z V8), bo vredno počakati zaključek.

Žiga Kolman
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button