AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Takšen bo serijski Fisker Ocean

Novinec Ocean obljublja preko 350 kilometrov avtonomije in 3,6 sekundne pospeške.

Nov idejni otrok priznanega oblikovalca Henryja Fiskerja je ugledal luč sveta v končni serijski obliki. V Los Angelesu so razkrili kompakten SUV-jevski model Ocean, kakršnega bo mogoče kupiti že prihodnje leto. Poleg potrjene vizualne podobe in tehnoloških podatkov, so predstavili tudi cene, za vstopnega Sport bo potrebno v severni Ameriki odšteti 37.499 dolarjev (33.430 evrov), za bolje opremljenega Ultra 50 tisočakov in za različico Extreme v vrhu ponudbe pa 69 tisoč dolarjev (61.500 evrov. Prvih 5.000 primerkov bo sicer opremljenih s specifikacijo in imenom One.

Fiskerja Ocean bodo kljub ameriškim koreninam izdelovali v tovarni Magna Steyr, kjer že nastajajo Mercedesi razred G, nekaj Jaguarjev in BMW-ji. Baterije pa bodo nastajale v sodelovanju s podjetjem CATL. Čisto osnovni Ocean Sport bo prinesel 400 kilometrov dometa in en elektromotor, medtem ko bosta štirikolesno gnana Ultra ter Extreme omogočala preko 560 kilometrov dometa.

Kot pričakovano je najdražja različica tudi najbolj poskočna, saj s sistemsko močjo 558 KM zmore do stotice pospešiti v samo 3,6 sekundah. Rahlo šibkejši Ultra s 548 konji bo za isti podvig potreboval 3,9 sekund, Sport z 278 KM pa 6,9 sekund. Seveda bodo med drugim za boljšo vozno izkušnjo na voljo različni vozni profili, vektoring navora in program za vožnjo po brezpotju. Prav vsi modeli bodo osnovno obuti v posebne Bridgestone pnevmatike ovite okoli 20-palčnih platišč, vendar bodo opcijsko ponujena tudi 22-palčna.

Ne le zmogljiv, Ocean bo tudi tehnološko napreden in predan trajnosti. Na krovu bodo številni senzorji in kamere, s pomočjo katerih bodo delovali pametni asistenčni sistemi. Ekološko plat pa bo zastopala »veganska« kabina odeta v reciklirane materiale, kot so stare ribiške mreže, zavržene majice in obnovljena guma.

Znotraj Oceana bo dovolj prostora za pet potnikov, ki se bodo v toplih mesecih razveselili načina »California Mode«, ki v nekaj sekundah zniža vsa okna in odpre panoramsko streho. Drugi zanimiv profil pa je »Hollywood Mode«, pri katerem se sredinski 17,1-palčni zaslon iz ležečega prestavi v pokončen položaj, za popolno La La Land doživetje. K temu bo močno prispevalo odlično ozvočenje s 16 zvočniki in 500-vatnim nizkotoncem.

Žiga Kolman
foto: Fisker

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button