AvtomobilizemNovice

SVM predstavlja GR Yarisa s 500 KM

VIDEO: Britanci so navili Toyotin trivaljnik v višave …

Povsem korektno je trditi, da Toyota GR Yaris ni od muh, saj njegov 1,6-litrski trivaljnik v serijskem vozilu zmore 260 KM, v Avstraliji in na Japonskem pa še deset več. Da ima očitno še precej prostora za nadgradnjo so bili mnenja pri britankem tunerju Severn Valley Motorsport oziroma SVM, kjer so njihovo izvedenko navili na praktično dvojno vrednost.

Pravzaprav se paket imenuje SVM GR400 in agregat nadgradi na 426 KM, pri čemer pri omenjenem tunerju trdijo, da na dirkaško gorivo zmore približno 500 KM. Da so relativno skromen postroj navili na takšno vrednost je bilo potrebnega precej dela in modifikacij. Najbolj ključni element je bil hibridni turbopolnilnik, kateremu sledijo še izpuh, sistem dovoda zraka ter nenazadnje tudi glavna krmilna enota, ki nadzoruje delovanje celotnega motorja.

Ob dobrih 13 tisočakih doplačila, kolikor tovrstna nadgradnja (brez davkov) zahteva, bo vaš GR Yaris oplemeniten še z nečem zares izjemnim. Zavorni sistem je namreč »sposojen« pri enem in edinem Nissanu GT-R R35, katerega 400 milimetrske karbonsko-keramične zavorne kolute so s precej težav vendarle uspeli namestiti na tako majhen in lahek avtomobil. Več občutka, o čem je tekla beseda pa v zgornjem videu …

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button