AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Škoda praznuje 25 let od debija v svetovnem reli prvenstvu

Škoda praznuje 25 let od svojega debija v svetovnem reli prvenstvu (WRC).

Škoda praznuje četrt stoletja tekmovanj v svetovnem reli prvenstvu FIA (WRC). Nova sezona se je začela pretekli konec tedna z relijem Monte-Carlo (25.-28. januar) in je obsegala 17 hitrostnih preizkušenj in 324 kilometrov alpskih cest severno od kneževine.

Zgodovina reli avtomobilov Škoda

Octavia WRC – 1999

Po enoletnem testiranju in razvoju je Škoda Motorsport leta 1999 na reliju Monte Carlo predstavil povsem novo Octavio WRC. Škoda Octavia WRC je bila opremljena z dvolitrskim motorjem s turbopolnilnikom in petventilsko tehnologijo. Razvijal je 221 kW (300 KM); navor je sprva znašal 500 Nm pri 3.250 vrtljajih na minuto, nato pa se je povečal na 600 Nm. Teža vozila je znašala 1 230 kilogramov, kar je bila najmanjša predpisana teža. V kombinaciji s štirikolesnim pogonom je Octavia WRC postala najbolj dinamičen dirkalnik do takrat v Škodini zgodovini motošporta.

Fabia WRC – 2003

Octavio je zamenjala Fabia WRC, ki je prvič nastopila na reliju Nemčija.

Škoda Fabia WRC je bila – za razliko od serijskega primerka – opremljena s štirivaljnim bencinskim motorjem z dvema litroma delovne prostornine in vodnim hlajenjem s turbinskim polnilnikom. Njegova moč je bila 221 kW (300 KM), največji navor pa 600 Nm. Moč se je prenašala na vsa štiri kolesa prek sekvenčnega šeststopenjskega menjalnika in treh aktivnih diferencialov. Zaradi predpisov je Škoda v serijsko Fabio RS za homologacijo vgradila tudi spremenjen sprednji odbijač, s čimer se je skupna dolžina vozila povečala prek zahtevane meje štirih metrov.

Pomemben rezultat je leta 2005 dosegel eden najbolj znanih obrazov WRC in prvak iz leta 1995, pokojni Colin McRae. Na reliju Wales Rally GB je s Fabio zasedel sedmo mesto, na zadnjem dogodku leta v Avstraliji pa je bil skupno drugi, preden je zaradi težav z menjavo sklopke odstopil.

Konec leta 2005 se je Škoda umaknila, v letih 2006 in 2007 pa sta s Fabio WRC tekmovali dve zasebni ekipi s tovarniško podporo.

Fabia S2000 – 2009

Leto 2009 je bilo za ekipo iz Mlade Boleslave prelomno, saj se je začel projekt Škoda Fabia S2000, ki je temeljil na drugi generaciji Fabie. S tem projektom je Škoda Motorsport prvič vstopila v svetovno prvenstvo v reliju (kategorija PWRC) in Intercontinental Rally Challenge (IRC).

Skupno 63 modelov Fabia S2000 je prišlo do kupcev kot dirkalne specialke, s katerimi jim je uspelo osvojiti 50 nacionalnih in mednarodnih naslovov. V tem obdobju je bila zelo uspešna tudi tovarniška ekipa po zaslugi trojice Juho Hänninen, Jan Kopecký in Esappeka Lappi.

Andreas Mikkelsen je bil leta 2011 okronan za prvaka med vozniki Intercontinental Rally Challenge, potem ko je s tovarniško pripravljenim dirkalnikom Škoda UK Motorsport Fabia S2000 zmagal na reliju na Cipru. Čeprav je Škoda Fabia S2000 s svojimi dosežki postavila letvico zelo visoko, jo je njena naslednica, Škoda Fabia R5, zlahka presegla in se v zgodovino zapisala kot najuspešnejši projekt vseh časov.

Fabia R5, R5 Evo, Rally2, Rally2 Evo – 2015

Leta 2015 so predpisi za R5 nasledili predpise za S2000, saj je prvenstvo WRC2 nadomestilo prvenstvo SWRC ter uporabljalo enak koledar in hitrostne preizkušnje kot prvenstvo WRC.

Da bi lahko Škoda še naprej tekmovala, je potrebovala nov avtomobil, Fabio R5. Imel je posebej zasnovan 1,6-litrski motor s turbopolnilnikom, ki je proizvedel 282 KM in 420 Nm navora. Imela je tudi štirikolesni pogon, vzmetenje McPherson, prilagojeno za reli, in petstopenjski sekvenčni menjalnik.

Izdelanih je bilo več kot 450 reli avtomobilov Fabia tretje generacije, od R5 do Rally2 Evo, kar pomeni, da ni le najuspešnejši Škodin reli avtomobil vseh časov, temveč tudi najbolje prodajani.

Fabia RS Rally2 – 2023

Sledila je Fabia RS Rally2, ki je bila predstavljena junija 2022. Prednosti modela RS Rally2 so 1,6-litrski turbo štirivaljni motor z 289 KM, izboljšana aerodinamika, prenovljen petstopenjski sekvenčni menjalnik in štirikolesni pogon, izboljšana vzdržljivost in, kar je za vsak reli avtomobil najpomembnejše, izboljšana varnost. Avtomobil ima šest plasti ogljikovih vlaken in kevlarja za zaščito voznika in sovoznika pred bočnimi udarci, dodatno zaščito pa zagotavlja še plast pene, ki absorbira udarce.

Tudi leta 2023, vendar izven WRC, je Sébastien Loeb, najuspešnejši voznik WRC vseh časov z devetimi naslovi svetovnega prvaka, prvič tekmovalno vozil Škodo na reliju Azorov, tretjem krogu evropskega relija Tour 2023, in zmagal z 19,2 sekunde prednosti.

Boštjan Praprotnik
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button