AvtomobilizemNovice

Pustolovski Kamiq je najnovejši projekt Škodinih študentov

Škodini pripravniki so malega križanca prelevili v pravega relijaškega dirkalnika, vrednega odprave na Dakar.

Češka avtomobilska znamka se je v zadnjih nekaj letih potrdila kot velik podpornik mladih ustvarjalcev, saj študentskim pripravnikom pod njihovim okriljem omogočajo napredovanje znanja z zanimivimi projekti, kot je najnovejša, številnim najljubša mojstrovina do sedaj.

Osmi študentski projekt se razkriva kot relijaško obarvana preobrazba kompaktnega križanca Kamiq, kateremu so nadeli prikladno ime Afriq. Za unikatnim konceptom stoji ekipa 25 študentov, ki je tesno sodelovala s Škodinim motošportnim oddelkom. Rezultat je veličasten dvovraten terenski dirkalnik s širokimi blatniki, velikim zadnjim krilcem, varnostno kletko in vso potrebno spremljevalno relijaško opremo.

V obsežen projekt so vložili štiri mesece intenzivnega dela, saj ne gre le za vizualno preobrazbo, ampak se pod površjem skrivajo številne novosti. Celoten pogon, motor, menjalnik in štirikolesni pogon, je sposojen pri 2-litrski TSI bencinski Octaviji 4×4, kar pomeni, da Afriq premore 140 kW (190 KM) in 320 Nm navora, v kombinaciji s sedemstopenjskim DSG menjalnikom.

Afriq se z lahkoto spopada z zahtevnim brezpotjem, kajti opremljen je dvignjenim podvozjem, vzmetenjem z daljšim hodom, novim zavornim sistemom, dodatnimi ojačitvami in terenskimi pnevmatikami ovitimi okoli 15-palčnih OZ Racing platišč, obenem tehta le 1.350 kilogramov. Zunanjost dodatno popestrijo dinamična poslikava v stilu dirkalne Fabie Rally2, dodatna osvetlitev na pokrovu motorja in zaključek izpuha na sredini zadnjega odbijača.

Kamiq je ob preobrazbi v Afriq izgubil zadnja vrata, v notranjosti pa pridobil na varnosti z novo jekleno kletko, školjkastima sedežema s šesttočkovnim vpetjem pasov, navigacijskim sistemom in kamero z mikrofonom. Za brezskrbno odpravo v neznano do Afriqu namenili še s posebnim generatorjem pitne vode izraelskega podjetja Watergen, ki črpa vodo iz vlažnosti zunanjega zraka, ga skrbno prefiltrira in shranjuje v rezervoarju. Zanimiv študentski koncept bo v kratkem doživel tudi javno predstavitev na posebnem dogodku.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button