AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prva električna Minija John Cooper Works

Strupenega JCW prvič v zgodovini poganja električni sklop.

Letošnjega pariškega avtomobilskega salona se je med mnogimi znamkami udeležip tudi Mini, ki je priložnost izkoristil za premiero dveh strupenih modelov John Cooper Works, a prvič v povsem električni preobleki. Električna Mini JCW Electric in JCW Aceman, ki se ponašata z izjemno zmogljivostjo, hkrati poudarjata zavezanost znamke k prenosu dirkaške zapuščine v električno dobo.

Poganja ju elektromotor na sprednji osi, ki ustvari 190 kW (258 KM) in 340 Nm navora, kar trivratnemu Miniju omogoča pospešek do stotice v 5,9 sekunde, medtem ko nekoliko večji Aceman potrebuje 6,4 sekunde, oba pa dosežeta najvišjo hitrost 200 km/h. Z visokonapetostno baterijo s kapaciteto 54,2 kWh ima JCW Electric dovolj energije za 371 kilometrov dosega, Aceman pa brez vmesnega polnjenja prevozi do 355 kilometrov. Baterijo je mogoče s pomočjo 95-kilovatnega hitrega priklopa, od 20 do 80 odstotkov oskrbeti v pol ure.

Pri Miniju poudarjajo, da se ikonična zmogljivost brezhibno prepleta z najsodobnejšo tehnologijo. Ta združitev je poklon dirkaški dediščini, ki sega v 60. leta prejšnjega stoletja, ko je John Cooper razvil športno različico klasičnega modela Mini, ki je prinesla tri zmage na reliju Monte Carlo. Danes linija John Cooper Works še naprej izstopa, kar dokazujejo nedavni uspehi, kot je zmaga v razredu na 24-urni preizkušnji na Nürburgringu.

Oba modela sta opremljena z inovativno tehnologijo iz sveta motošporta, na primer s funkcijo električnega povečanja moči ali boosta, ki doda 20 kW (27 KM) za takojšnjo moč med prehitevanjem, ki se aktivira z lopatico ob volanu. Močnejši pogonski sklop dopolnjujejo spremenjene nastavitve vzmetenja, oprijemljive pnevmatike in napredni zavorni sistem. Zunanja oblika odraža dirkaške korenine z aerodinamično optimiziranimi elementi, kot so črna stranska krila, zadnji spojler in značilni poudarki v kombinaciji rdeče, bele ter črne barve. JCW-ja sta na voljo tudi v zanimivi rdeči karoserijski barvi Chili Red in z večbarvno streho z rdečim ter črnim oblikovanjem. Za modela Electric in Aceman so na voljo ekskluzivna 18- oziroma 19-palčna platišča.

V notranjosti se modela ponašata s prepoznavnim spdobnim minimalističnim oblikovanjem, ki je z dodatkom imeja JCW obogaten z dirkaškim pristopom. Armaturno ploščo krasi črno-rdeč vzorec, vzdušje dodatno vzdiguje ambientalna osvetlitev. Objemjoči športni sedeži so odeti v kombinacijo črnega umetnega usnja in večbarvne tkanine z rdečimi šivi. Osrednji OLED zaslon z visoko ločljivostjo zagotavlja bistvene informacije o vozilu in upravljanje klimatske naprave, medijev ter navigacije. Napredni sistemi za pomoč vozniku povečujejo udobje in varnost s funkcijami, kot so samodejni nadzor hitrosti, razširjena navigacija in tehnologija parkirnega pomočnika, ki lahko samodejno upravlja parkirne manevre. Vsi sistemi na krovu zagotavljajo, da Minija z oznako John Cooper Works poleg vznemirljive dinamike, nudita vsakodnevno lahkotnost.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button