AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihajajoči kraljevi Taycan z novim rekordom na Nordschleife

Rekord Tesle Model S Plaid je padel.

Porschejev razvojni voznik Lars Kern je na zeleni pentlji s prenovljenim predserijskim Taycanom dosegel izjemen čas 7:07,55 minute. Nov uradni rekord med tovrstnimi električnimi avtomobili je kar za 26 sekund hitrejši od prejšnjega časa z limuzinskim Taycanom Turbo S Sport s paketom Performance iz avgusta 2022. S tem podvigom so prav tako za 18 sekund porušili rekord Tesle Model S Plaid.

Kevin Giek, vodja modelne linije, je izrazil navdušenje nad dosežkom in poudaril, da so po zmogljivosti zdaj s Taycanom v ligi električnih hiperšportnikov. Kern, ki je predserijski model potisnil do skrajnih meja, je za hitre kroge uporabljal izključno progo Nürburgring-Nordschleife, zaradi varnosti pa je bil testni primerek opremljen z zakonsko predpisano kletko in školjkastimi dirkalnimi sedeži.

Če primerjamo novi rekord z rekordom iz leta 2022, je bil Taycan na predelu steze Schwedenkreuz hitrejši za približno 25 km/h. Razlika v zmogljivosti je več kot očitna, ko je Kern prečkal ciljno črto in za več kot 1,3 kilometra presegel rekord Taycana Turbo S iz leta 2022. Impresivni skok v zmogljivosti na 20,8 km dolgi progi poudarja napredek dosežen v razvoju prihajajočega Taycana. Videoposnetek celotnega podviga bo predvidoma izšel sredi marca. Kernov dosežek Taycana uvršča visoko na lestvici električnih hiperšportnikov in kaže na Porschejevo zavezanost premikanju meja zmogljivosti električnih vozil.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button