AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche Taycan Turbo GT: strah in trepet Tesle Model S Plaid

Taycan Turbo GT je postal najmočnejši Porschejev izdelek.

Porsche predstavlja novi ultimativn dvojec električnih Taycanov, ki sta postala najmočnejša modela v zgodovini slovitega podjetja. Modela Taycan Turbo GT in Turbo GT s paketom Weissach, prinašata novo dimenzijo zmogljivosti z več tisoč-glavo konjenico, norimi pospeški in hitrostjo preko 300 km/h. Potrditev si je Taycan Turbo GT prislužil z rekordoma na stezi v Laguni Seci in na zeleni pentlji Nordschleifa.

Razširjena ponudba električnih Porschejev je tako obogatena z novim bliskovitim Taycanom Turbo GT, katerega električni sklop premore kar 1.034 KM (dodatnih 120 kW za 10 sekund ob pospeševanju) in 1.340 Nm navora, s čimer se posmehuje dosedanjem kralju Tesli Model S Plaid. Taycan s tolikšno močjo se do stotice izstreli v samo 2,2 sekunde in s pomočjo dvostopenjskega menjalnika doseže 200 km/h v samo 6,4 sekundah ter doseže najvišjo hitrost 305 km/h. Kljub visoki zmogljivosti je zavoljo baterije s kapaciteto 105 kW (97 kWh neto), z enim polnjenjem dovolj energije za 555 kilometrov dosega.

Obsežna shujševalna kura z uporabo ogljikovih vlaken je poskrbela, da modela Taycan Turbo GT je v primerjavi z modelom Taycan Turbo S tehtata do 75 kilogramov manj. Opremljen z vzmetenjem Porsche Active Ride in posebej prilagojenimi športnimi pnevmatikami ponuja izjemno vodljivost. Poleg tega keramične zavore in aerodinamične izboljšave še dodatno izboljšajo zmogljivost, komur pa to ne zadošča, se lahko kot pri ostalih GT izdelkih odloči za palet Weissach. Slednji prinaša edinstvene zunanje izboljšave, kot so elementi za odvajanje zraka, fiksno zadnje krilo in posebne nalepke. V notranjosti je opremljen z notranjim paketom GT z oblazinjenjem Race-Tex, školjkastimi sedeži in možnostjo kontrastnih šivov.

Porsche Taycan Turbo GT je brez dvoma električna raketa, ki je nedavno s časom 1 minuta 28,87 sekund pometel z rekordom električnih vozil na dirkališču v Laguna Seci in seveda na legendarni stezi Nordschleife, kjer je dosegel čas 7 minut 7,55 sekund. O tem neverjetnem dosežku za električne avtomobile smo že pisali TUKAJ. Koliko bo potrebno pri nas odšteti za norega Taycana še ni znano, a v domači Nemčiji je izhodiščna cena postavljena pri 240 tisočakih.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button