AvtomobilizemNovice

Prerojena legenda Schnellsportwagen izpred 90. let

Sodobna natančna reinkarnacija legendarnega dirkalnika iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

Dirkalniki Auto Union Silver Arrows so se v zgodovino zapisali po svoji prevladi na dirkah v tridesetih letih prejšnjega stoletja, vendar se le redki zavedajo, da so načrtovali tudi različico s 16-valjnim motorjem, primerno celo za ceste. Zgodovinski stroj imenovan Auto Union Type 52 ali Schnellsportwagen, je zdaj pod okriljem Audija postal resničnost in je premiero že doživel na letošnjem festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Družba Auto Union AG, ustanovljena leta 1932 z združitvijo podjetij Audi, DKW, Horch in Wanderer, se je skušala uveljaviti v motošportu z uporabo na novo sprejete Formule 750 kg. Ferdinand Porsche je bil zadolžen za oblikovanje dirkalnika, na podlagi česar je nastal model Auto Union Type A. Dirkalnik, interno znan kot Type 22, je dosegel pomembne uspehe, vključno s svetovnimi rekordi in prvenstvi, ter utrdil legendo srebrnih puščic s svojo inovativno postavitvijo motorja v sredini, ki je še vedno standard v Formuli 1.

Vzporedno z razvojem dirkalnika za Veliko nagrado je bila načrtovana tudi ulična športna limuzina Auto Union Type 52. Prvi osnutki so se pojavili leta 1933, leta 1934 pa je bil predviden testni avtomobil, vendar je bil projekt leta 1935 opuščen. Tip 52 je temeljil na tehnologiji Grand Prix, imel je šasijo z lestvičastim okvirjem in sredinsko nameščen 16-valjni motor, prilagojen za delovanje na navaden bencin, z močjo 200 KM in največjo hitrostjo približno 200 km/h. Bil je eden najmočnejših cestnih avtomobilov svojega časa, primeren za vztrajnostne dirke in vsakdanjo uporabo.

Leta 2023 je Audi pri podjetju Crosthwaite & Gardner naročil izdelavo modela Type 52 na podlagi ohranjenih dokumentov in skic. Končani avtomobil, dolg več kot pet metrov, je ohranil aerodinamično zasnovo in visoko zmogljivost, z običajnimi elementi, kot so streha, žarometi in prtljažni prostor. V notranjosti so trije sedeži, pri čemer je voznik posajen sredinsko. Popolnoma naložen tehta 1.750 kilogramov in je opremljen z naprednimi sistemi vzmetenja in blaženja, ki se razlikujejo od ostalih iz serije Grand Prix.

Rekonstrukcija tipa 52 je zajemala interpretacijo nepopolnih zgodovinskih podatkov, saj so se po drugi svetovni vojni izgubili številni originalni dokumenti in fotografije. Audi Tradition je izvedel nekatere prilagoditve, na primer podaljšal medosno razdaljo in za lakiranje izbral srebrno barvo. Uporabili so 6-litrski 16-valjni motor, ki deluje na mešanico metanola, da bi ostali zvesti prvotni zasnovi in hkrati zagotovili združljivost s specifikacijami Grand Prix. Zaradi soodobnih prilagoditev ustvari 382 kW (520 KM) pri 4.500 vrtljajih na minuto.

Auto Union Type 52 ali Schnellsportwagen predstavlja uresničeno vizijo avtomobila, načrtovanega pred 90 leti, ki pooseblja pionirski duh in tehnološke inovacije svojega obdobja.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button