AvtomobilizemNovice

Prenovljeni Audi RS 3 pometel z BMW M2

Audi si je priboril nov rekord na zeleni pentlji v segmentu kompaktnih športnikov.

Predprodukcijska različica prihajajočega prenovljenega Audija RS 3, je pod nadzorom dirkača Franka Stipplerja, prevzel rekord najhitrejšega vozila na Nordschleifu v svojem segmentu. S časom 7:33,123 minute je za več kot pet sekund presegel prejšnji najhitrejši krog v tem razredu in utrdil status najhitrejšega kompaktnega avtomobila.

Stippler je pomemben dosežek pripisal optimiziranemu obnašanju avtomobila v zavojih, zlasti izboljšani okretnosti in nadzoru. Natančna nastavitev, h kateri pripomore vektoring navora z zaviranjem, je omogočila boljše pozicioniranje v zavojih, kar je imelo za posledico manjše krmilne kote ter ohranjanje višje hitrosti v vsakem zavoju. Izjemna vozna dinamika modela RS 3 je posledica brezhibnega medsebojnega delovanja razdelilnika navora, elektronskega stabilizacijskega nadzora in športnega vzmetenja RS z opcijskimi prilagodljivimi blažilniki. Modularni krmilnik dinamike vozila zdaj zaradi izpopolnjenega algoritma obdeluje podatke iz vseh pomembnih komponent.

RS 3 poganja znameniti 2,5-litrski turbinsko podprt petvaljni bencinar, ki zagotavlja 400 KM in 500 Nm navora, kar se na kolesa prenaša prek bliskovitega dvosklopčnega menjalnika ter quattro štirikolesnega pogona. Pogonski sklop se ponaša z unikatno zvočno spremljavo, za katero sta zadolžena športni izpuh in edinstveno zaporedje vžiga 1-2-4-5-3.

Visoka moč v kombinaciji z dirkaško nastavljenimi Pirelli P Zero Trofeo R pnevmatikami, 19-palčnim keramičnim zavornim sistemom in optimiziranim podvozjem omogoča, da RS 3 zavoje premaguje z večjo natančnostjo. Izpiljenegea RS 3 bo mogoče naročiti s koncem meseca avgusta, prihod v prodajne salone in posledično na ceste, pa je predviden oktobra. Končni podatki bodo objavljeni ob uradni premieri 20. avgusta.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button