AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Premierno: novi Audi Q6 e-tron in SQ6 e-tron

Q6 e-tron s pomočjo napredne platforme PPE postavlja nova merila električnih SUV-jev.

Povsem novi Q6 e-tron pomeni pomemben korak v Audijevem prehodu na električno mobilnost nove generacije, ki pooseblja zavezanost podjetja k inovacijam in trajnosti. Kot prvi serijski model na električni platformi Premium Platform Electric (PPE), razviti v sodelovanju s Porschejem, predstavlja velik mejnik na poti do ponudbe električnih vozil v vseh ključnih segmentih do leta 2027.

Q6 e-tron združuje impresivne vozne in polnilne zmogljivosti z večjo učinkovitostjo, podaljšanim dosegom ter postavlja nove standarde na področju polnjenja. Nastopa z značilno Audijevo SUV obliko in dovršenim oblikovalskim jezikom s pridihom športnih linij, s čimer bo postal hitro prepoznaven, saj odraža znamkino zavezanost združevanju tehnološkega napredka z estetsko privlačnostjo. Zunanjo obliko odlikujejo dinamične linije, postavna drža in napredna LED matrična osvetlitev, medtem ko notranjost zaznamuje prostorna in uporabniško osredotočena oblikovna filozofija, prepletena s kakovostnimi materiali ter naprednimi tehnologijami.

Standardni Q6 e-tron premore sistemsko moč 285 kW in zagotavlja poskok do 100 km/h v 5,9 sekundah, medtem, ko zmogljivi SQ6 e-tron premore 350 kW, kar zadošča za pospešek do stotice v 4,3 sekunde. Najvišja hitrost znaša 210 km/h oziroma 230 km/h pri SQ6. Ključni poudarki modela Q6 e-tron pomenijo novo generacijo litij-ionske baterije in napreden sistem rekuperacije energije z močjo 220 kW, kar zagotavlja zavidljiv doseg do 625 kilometrov. Q6 e-tron, opremljen z 800-voltno arhitekturo, lahko z največjo močjo polnjenja 270 kW doseže kratke postanke, kar omogoča, da se do 255 kilometrov dosega povrne v samo desetih minutah ali 80 odstotkov energije v 21 minutah. Sicer je na voljo tudi izmenično polnjenje z močjo 11 kW.

Po dimenzijah se uvršča približno v razred klasičnega Q5, vendar z malce več dolžine, 4.771 mm, in medosno razdaljo 2.899 mm, nudi dobro izkoriščeno ter prostorno kabino. Prtljažnik sprejme 526 litrov krame, sprednji prtljažnik pa dodaja 64 litrov. Zasnova notranjosti potnikom zagotavlja udobno in povezano izkušnjo, saj je opremljena s 14,5-palčnim panoramskim osrednjim zaslonom MMI na dotik, klasičnim 11,9-palčnim virtualnim kokpitom in 10,9-palčnim projicirnim zaslonom obogatenim z razširjeno resničnostjo. Infozabavni sistem, ki temelji na operacijskem sistemu Android Automotive OS, omogoča dostop do številnih aplikacij in storitev ter tako zagotavlja nemoteno integracijo digitalnega sveta v vozno izkušnjo.

Področje vozne dinamike Q6 e-tron zaradi novo razvitih komponent podvozja in zadaj usmerjene porazdelitve navora zastopa z natančno vodljivostjo ter odlične pospeške. Vozilo je opremljeno s številnimi sistemi za pomoč vozniku, kot so prilagodljivi asistent za vožnjo plus, asistent za parkiranje zadaj in opozorilnik za zapustitev voznega pasu. Trajnost je prav tako velika plat v celotnem proizvodnem procesu, saj se uporabljajo reciklirani materiali in izvajajo trajnostne proizvodne prakse. Audi se je zavezal, da bo postopoma preuredil vse proizvodne obrate za proizvodnjo povsem električnih modelov, s čimer bo spodbujal vertikalno integracijo in ustvaril nove zaposlitvene priložnosti.

Audi Q6 e-tron predstavlja pomemben korak na poti strategiji elektrifikacije, saj združuje najsodobnejšo tehnologijo, trajnostne prakse in moderni oblikovanje, da bi zagotovil privlačen električni SUV, ki uteleša bistvo napredka v tehniki. Prodaja Q6 e-tron se bo predvidoma pričela že proti koncu tega meseca, v domači Nemčiji bo potrebno za osnovni model odšteti 74700 evrov, športni SQ6 e-tron se ceni na najmanj 93.800 evrov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button