AvtomobilizemNovice

Poslednji hura desetvaljnega Audija R8

Divja dirkaško nastrojena različica R8 bo zaključila uspešno kariero Audijevega superšportnika.

Trenutna generacija Audija R8 je resnično vrhunska, saj v zmerno dostopnem paketu združuje videz norega superšportnika, zvočno simfonijo V10 motorja, hitrost in nemško zanesljivost. Vseeno pa manjka nekaj bolj surovega, divjega, kot sta dirkaško nastrojena sestrski Lamborghini Huracan Perfromante in STO. Audi je bil dolgo časa začudoma precej skrivnosten z načrti, vendar sedaj potrjujejo, da je v povojih prihod norega, povsem verjetno poslovilnega, R8 z dirkaškimi koreninami.

Sebastian Grams, vodilni pri Audijevem RS oddelku pravi, da načrtujejo še veliko zanimivosti. Na trenutni platformi R8 bodo izdelali še nekaj modelov, ki bodo, tako kot zadaj gnani R8 Performance RWD, prinesli več zabave k vozni izkušnji. Iz tega življenjekjskega cikla R8 želijo iztisniti kar se da. R8 kljub svoji ceni beleži odlično prodajo, vsekakor pa bodo v kratkem uresničili svoje skrite načrte.

Vsi navdušenci verjetno sanjarimo o homologirani izpeljanki R8 GT4 dirkalnika, kar je ena izmed možnosti, druga bolj uresničljiva pa je vrnitev imena R8 GT, zadnjič videnega na posebni seriji prejšnje generacije R8 z V10 motorjem – med letoma 2010 in 2013 so izdelali 333 kupejev.

Stari GT se je ponašal z velikim fiksnim zadnjim krilcem, poskokom zmogljivosti motorja in kar 100 kilogramsko shujševalno kuro. Zaradi uspešne prodaje so kasneje izdelali še ujemajočih 333 primerkov brezstrešnega Spyder, ki je bil deležen enake agresivne preobrazbe.

Zaenkrat še ni podrobneje znano, ali bodo za poslednjega R8 izbrali štirikolesno gnano quattro različico ali bolj zabavnega RWD z zadnjim pogonom, vendar bi morali več podatkov izvedeti že kmalu prihodnje leto. Ne glede na odločitev, bo posebna izvedenka R8 V10 več kot dobrodošla, saj bo naslednja generacija s koncem leta 2023 žal presedlala na električno energijo.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button