AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Posebna električna replika Ferrari Testa Rosse Le Mans

Inspiracija je povzeta po vzdržljivostnem dirkalniku iz leta 1958.

Poznavalci »konjička« iz Maranella ime Testa Rossa oziroma Testarossa ne povezujejo zgolj z 12-valjnim športnikom iz 80-ih in začetka 90-ih, kjer so ime vozila pisali skupaj, temveč predvsem z dirkalnikom 250 Testa Rossa iz konca 50-ih, kot odgovor Ferrarija na spremenjena pravila v vzdržljivostnem tekmovanju 24h Le Mans. Omenjeni dirkalnik je po novem lahko gnal trilitrski V12 agregat in pri zgolj 800 kilogramih mase je to ob 300 KM moči pomenilo povsem novo dimenzijo dirkanja.

Tokrat žal ne pišemo o morebitni dražbi dotičnega vozila, ki velja za enega izmed najbolj želenih pri gorečih zbirateljih Ferrarijevih pregrešno dragih klasikov, saj se njegove vrednosti gibljejo v rangu nekaj deset milijonov evrov. Govora je o pomanjšani repliki z električnim pogonom, ki so jo »požegnali« vodilni pri »konjičku« in smo o njej že pisali TUKAJ. Tokratni primerek nosi vzdevek Lucybelle II in je ustvarjen po originalnih skicah in načrtih dirkalnika Ferrari 250 Testa Rosse iz leta 1958 – le da prihaja v 75-odstotni velikosti svojega izvirnika.

Električni pogon zmore repliko pognati do 80 km/h in omogoča štiri stopnje odzivnosti – Novice, Comfort, Sport in Race. Tako bo zadoščeno tako izkušenim kot golobradim voznikom. Testa Rossa J je tako hitrejša kot Citroënov malček Ami, medtem ko njen domet znaša največ 88 kilometrov. Sestavili jo bodo pri Little Car Company, kjer so v proizvodnjo že zapeljali pomanjšanega Aston Martina DB5 Junior, in čeprav so bili prav vsi primerki prvotno razprodani, si lahko svojo mini repliko z zgoraj opisano preobleko zagotovite na dražbi v Montereyu oziroma v letovišču Pebble Beach že v prihajajočem vikendu.

Blaž Likovič
foto: LCC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button