AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche z ugodnejšim rivalom BMW-ja i4

Taycan bo prejel manjšega brata.

Porsche snuje nov poslovni načrt za izdelavo sedmega modela v paleti, s katerim bi se postavili ob boka Tesle Model 3 in BMW-ja i4. Šlo bi za »fastback« limuzino tesno povezano z Audijem A4 e-tron.

Pri novem zaenkrat še neimenovanem modelu je pričakovana uporaba PPE platforme, razvite v sodelovanju Porscheja in Audija. Z začetno ceno 60 tisoč evrov bi ga umestili pod vstopnega Taycana. Podrobnejše podatke je težko najti, a nekatere špekulacije namigujejo na uporabo imena Cajun, prvič registriranega leta 2011. Zelo verjetno si bo tretji popolnoma električen Porsche veliko komponent, pogonski sklop in baterije delil s prihajajočim električnim Macanom, prav tako naj bi izdelava potekala vzporedno v tovarni v Leipzigu.

Porschejev inženir je dejal: »Modularna narava platforme PPE nam bo omogočila razširitev ponudbe električnih avtomobilov s številnimi različnimi modeli. Zasnovana je za podporo standardne ali višje oddaljenost od tal. Drugi limuzinski model je ena izmed številnih možnosti.« Audi in Porsche sta že uspešno izvedla sodelovanje pri projektu Taycan ter e-tron GT, obenem trenutno skupaj razvijata električnega Macana in Q6 e-tron. Predhodno so si pomagali pri razvoju klasičnega Macana in Q5, kot tudi hibridnih različic Cayenna ter Q7.

Kot napovedani Audi A4 e-tron, bo tudi skrivnostni Porsche ponujen z izbiro zadnjega pogona z enim elektromotorjem in štirikolesnim pogonom z dvema elektromotorjema. Na uradno odločitev za prižig zelene luči bo potrebno še nekoliko počakati, vendar nekateri viri poročajo o 600 milijonski nadgradnji tovarne v Leipzigu, za dvig kapacitet pred prihodom sedmega modela. Investicija pokriva izgradnjo 75.500 kvadratnih metrov velikega proizvodnega obrata, kjer bodo na enaki liniji nastajali tudi modeli s klasičnimi motorji.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button