AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche ponuja vpogled v razvoj prihajajočega električnega Macana

Naslednji električni Porsche bo SUV.

Porsche je medije razveselil s prvimi uradnimi fotografijami zamaskiranih testnih Macanov, ki je zaključil z razvojem za zaprtimi vrati in se sedaj podaja na preizkus v realnem svetu. Za kupce bo nared že čez dve leti, vzporedno z njim pa bodo še vedno obdržali različico z bencinskimi motorji.

Nova generacija športnega terenca bo zasnovana na popolnoma električni platformi PPE (Premium Platform Electric), na kateri že sloni novi Audi A6 e-tron. To pomeni vgradnjo 800-voltne polnilne arhitekture za bliskovito polnjenje z močjo do 350 kW. Zaradi nekoliko daljšega medosja so našli dovolj prostora za zajetno, blizu 100 kWh baterijo, ki bo ponujala približno 600 kilometrov dometa med polnjenji. Podrobnosti o pogonskem sklopu še ni, vseeno lahko pričakujemo podobno izbiro stopenj zmogljivosti kot pri Taycanu. To pomeni dve dimenziji baterije v kombinaciji z zadnjim ali štirikolesnim pogonom.

Izključno električno gnanem Macanu se bo pridružila tudi bencinsko gnana različica, napovedana za konec letošnjega leta. Kot bo sedaj bodo ponujene štiri in šestvaljne turbobencinske enote, čeprav kaže, da bo šlo zgolj za močno preoblikovano obstoječo generacijo in ne nov model.

Že iz nekaterih prejšnjih vohunskih fotografij električnega Macana je mogoče razbrati svežo, precej bolj kupejevsko oblikovano zunanjost. Sprednji del bo bolj gladek od aktualnega modela, s tanjšima žarometoma, kar je navdahnil dizajn sorodnega Taycana. Prvih nekaj let bosta Macan na elektriko in z motorji na notranje izgorevanje prodajana vzporedno, nato se bo klasičen poslovil in ostal brez naslednje generacije. Več podatkov o električnem novincu bo znanih v sledečih mesecih.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button