AvtomobilizemNovice

Porsche Panamera z novim odmevnim dosežkom na Nordschleife

Prihajajoča super-Panamera spet pomika meje velikih limuzin.

Pri Porscheju se pripravljajo na uradno premiero nove kraljeve različice Panamere, ki pa je svoje kompetence že utrdila z rekordnim časom na znameniti stezi Nürburgring Nordschleife. Tovarniški testni voznik Lars Kern, keteremu je zelena pentlja praktično dom, je z veliko limuzino s časom 7:24,17 minute, za 5,64 sekunde ugnal najhitrejšega predhodnika.

Kern je s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami Panameri že prej prinesel nekaj rekordov, izstopata izjemna časa iz let 2016 in 2020, ko je s Panamero Turbo S dosegel čas 7:29,81 minute. Kern je poudaril izboljšano okretnost nove generacije Panamere, zlasti na tehnično zahtevnih odsekih, kot sta Hohe Acht in Brünnchen.

Izjemne izboljšave so poleg zmogljivega hibridno podprtega osemvaljnega motorja, prinesli tudi napredki na številnih področjih. Pri doseganju odličnih časov na dirkališčih pripomorejo aerodinamični popravki, natančno uglašeno podvozje in uporaba novih prilagojenih Michelinovih pnevmatik. Neprimerljivo stabilnost v zavojih zagotavlja predvsem podvozje Porsche Active Ride, saj skrbi, da avtomobil ostaja poravnan s cesto, s čimer sta okrepljena tako zmogljivost in udobje.

Panamera, uporabljena za rekordo vožnjo, je bila opremljena z dirkalnim školjkastim sedežem in obvezno varnostno kletko, vendar je ohranila značilnosti serijske različice. Na platiščih so bile obute pnevmatike Michelin Pilot Sport Cup 2, nameščen je bil opcijski karbonski aero paket, ki ustvarja precejšnjo pritisno silo k tlom. Nova Panamera zapolnjuje vrzel med ekskluzivno potovalno limuzino in športnim avtomobilom ter zagotavlja širok spekter udobja in športnosti brez primere.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button