AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Porsche naposled razkriva pomlajenega Taycana

Več moči, večji doseg in bogatejša oprema za prenovljenega Taycana.

Po številnih napovednikih in poročanjih s testiranj, je luč sveta uradno ugledal prenovljeni Porsche Taycan, ki obljiblja povečano zmogljivost, doseg, hitrost polnjenja, vozno dinamiko ter pomlajeno obliko. Posodobitev zajema vse tri karoserijske različice Taycana, športno limuzino, terensko obarvanega Cross Turismo in praktičnega Sport Turismo, ki ponujajo štiri možnosti sklopov s prenosom na zadnja in vsa kolesa.

Posodobitve, ki bodo trg dosegle spomladi, so zaključek strogega testirana z več kot 3,6 milijona prevoženih kilometrov po vsem svetu. Pospešek je bil v celotni paleti modelov občutno izboljšan, kar dokazujeta modela Taycan in Taycan Turbo S, ki stotico z mesta dosežeta v 4,8 oziroma 2,4 sekunde. Uvedba funkcije push-to-pass v paketu Sport Chrono zaradi večje sistemske moči še dodatno izboljša zmogljivosti pospeševanja. Kraljeva izvedenka Turbo S zdaj premore največjo moč 700 kW (952 KM), kar zagotavlja neverjetno pospeševanje in vozne lastnosti, kar so utrdili z osvojitvijo rekorda na stezi Nordschleife. Poleg tega se je doseg po standardu WLTP povečal za 35 odstotokov in zdaj znaša do 678 km, skupaj s hitrejšim polnjenjem do 320 kW zavoljo 800-voltne polnilne arhitekture z enosmernim tokom.

Potencial Taycana za potovanjana na dolge razdalje še dodatno krepita dejanski doseg do 587 kilometrov in bistveno krajši čas polnjenja. Posodobljeni Taycan na primer zdaj potrebuje le 18 minut za polnjenje od 10 do 80 odstotkov, kljub večji kapaciteti baterije 105 kWh (prej 93 kWh) v različici Performance Battery Plus. K temu izboljšanju pripomorejo napredek v tehnologiji pogonskega sklopa, vključno z novim motorjem na zadnji osi, ki ima 80 kW večjo moč, spremenjenim toplotnim upravljanjem, izboljšano strategijo rekuperacije energije, namreč med zaviranjem lahko polni z močjo 400 kW in pogona na vsa štiri kolesa.

Razširjena serijska oprema po novem obsega prilagodljivo zračno vzmetenje in vzmetenje Porsche Active Ride za večje udobje in vozno dinamiko. Kljub 15 kilogramov manjši masi, se prenovljeni Taycan ponaša z obsežnejšim seznamom standardne opreme, kot so ambientalna osvetlitev, pomočnik pri parkiranju ParkAssist, ogrevana sprednja sedeža in brezžična polnilnica pametnih telefonov.

Področje oblikovanja se je spremenolo s preurejenima odbojačema na obeh koncih, novo osvetlitvijo in izrazitimi poudarki za zmogljive modele Turbo. Sprednja žarometa sta napredovala z viskozmogljivo matrično tehnologijo, zadek pa krasi tridimenzionalno osvetljen logotip Porsche v pasu zadnjih luči. V notranjosti ostajajo na voljo trije digitalni zasloni, sedaj z dodatnimi funkcijami, boljšo integracijo storitve Apple CarPlay in novo funkcijo In-Car Video za izboljšano zabavo.

Pomlajeni Taycan predstavlja preskok v tehnologiji električnih vozil, z združitvijo vrhunske zmogljivosti, odlične avtonomije in prefinjene oblike z izboljšano vozno dinamiko ter udobjem. Prizadevanja utrjujejo Porschejevo zavezanost k zagotavljanju vrhunskih inovacij in novim opredelitvam segmenta električnih športnih avtomobilov, saj so vse od premiere uspeli izdelati že preko 150 tisoč enot Taycanov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Najbolj grozn je da želijo pri poršu tekmovat z teslo pa se spuščajo na njihov nivo. To da mas isti pospešek kot tesla je okej, ampak porše je bil vse prej kot samo avto ki si ga pohodu na ravnini. Da ne omenjam te električne norosti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button