AvtomobilizemNovice

Porsche Macan 2022: Nov? Ne, drugič prenovljen.

Trenutni Macan bo vztrajal do prihoda električnega.

Še enkrat ponavljamo, ne gre za novega Macana, ampak močno osveženo trenutno generacijo Porschejevega paradnega konja, namreč čisto novi bo leta 2023 luč sveta ugledal kot električna različica. Tako bosta Macan s klasičnimi motorji in prihajajoči E-Macan sobivala vse do zastarelosti prvega, nato bo zaradi elektrifikacijskih načrtov nadaljeval le električni. Za takšno potezo so se odločili, da ponudijo dvojno izbiro in posledično lepši prehod na električno energijo, saj še ne vemo, kako hitro se bo v določenih državah zgodil preobrat.

»Pred prihodom električnega Macana leta 2023, bomo investirali v nadgradnje obstoječega,« je leto obljubil Stainer. Sedaj je tu že drugič prenovljen najbolj uspešen SUV nemškega proizvajalca, ki ga poganjajo izboljšani motorji, modernejša tehnologije in estetski popravki, kar ga kljub osmim letom starosti ohranja relativno svežega.

Od začetka bodo prodajno paleto sestavljali osnoven Macan, nekoliko zmogljivejši S in privlačen GTS. V bližnji prihodnosti se bo pridružil še najbolj zmogljiv Turbo. Pod motornim pokrovom vstopne različice je nameščen na novo razvit 2-litrski bencinski štirivaljnik z 265 KM, kar omogoča doseg stotice v 6,2 sekundah in najvišje hitrosti 232 km/h. S in GTS uporabljata enak 2,9-litrski V6 motor z dvema turbopolnilnikoma, ki zmore 380 oziroma 440 KM. Prenovljeni Macan S je posledično na enaki stopni moči kot odhajajoči GTS, slednji pa prevzema vlogo Turba.

Serijsko so vsi pogonski sklopi povezani s sedemstopenjskim PDK menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Natančnih rok Porschejevih mojstrov sta bila deležna tudi podvozje in vzmetenje, tako se že izjemno dinamičen SUV pelje še bolje. PASM adaptivno vzmetenje je pri vstopnem modelu opcijsko pri S in GTS pa standardno, obenem GTS prejema še 10 milimetrsko znižanje.

Čeprav sta sprednji in zadnji del Macana preoblikovana, je razlike zelo težko najti. Najbolj očitne so pri nabrušenem GTS-u, s črno obarvanim nosom. Rahle so spremembe tudi v notranjosti, ob podrobnem pogledu opazimo pomanjkanje fizičnih gumbov, zamenjale so jih haptične tipke, nova je ročica menjalnika. Pod najnovejšo tehnologijo spadata 12,9-palčni digitalni kokpit in sredinski 10,9-palčni informacijski zaslon.

Naročila za novega Macana so že odprta, prve dostave pričakujemo oktobra letos. Za osnovnega bo potrebno v domači Nemčiji odšteti 62.917 evrov, za GTS-a pa najmanj 88.264 evrov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button