AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Porsche Macan tudi z zadnjim pogonom

Ponudba električnega Macana sedaj ustreza širšemu krogu kupcev.

Porsche širi ponudbo nove generacije Macana z dvema različicama Macan in Macan 4S s pogonom na zadnji kolesi. Macan z zadnjim pogonom predstavlja novo vstopnico, ki poudarja učinkovitost in doseg, Macan 4S pa se uvršča v zgornji del spektra zmogljivosti ter tako zapolnjuje vrzel med Macanom 4 in Macanom Turbo.

Osnovni Macan še naprej uporablja baterijo s kapaciteto 100 kWh, poganja ga en elektromotor z 250 kW (340 KM) na zadnji osi, kar omogoča doseg do 641 kilometrov. Visoka učinkovitost elektromotorja je posledica uporabe silicijevega karbida v impulznem pretvorniku, ki zmanjšuje preklopne izgube in omogoča višje frekvence. Najugodnejši Macan doseže stotico v 5,7 sekunde in pospešuje do najvišje hitrosti 220 km/h, njegova manjša masa v primerjavi z Macanom 4 pa prinaša večjo energetsko učinkovitost.

Drugi dodani model, Macan 4S z izboljšanim elektromotorjem na zadnji osi in 600-amperskim pulznim pretvornikom ustvari 330 kW (448 KM) s kratkotrajnim overboostom pa 380 kW (516 KM). Pospešek do 100 km/h traja le 4,1 sekunde, najvišja hitrost znaša 240 km/h, doseg pa največ 606 kilometrov. 4S je opremljen s sistemom Porsche Active Suspension Management, prilagodljivim zračnim vzmetenjem, vektoringom navora in krmiljenjem zadnje osi.

Oba modela koristia napredno aerodinamično zasnovo druge generacije Macana in arhitekturo Premium Platform Electric (PPE), ki podpira 800-voltni električni sistem, ki omogoča moč enosmernega polnjenja do 270 kW, s katerim baterijo od 10 do 80 odstotkov oskrbi v 21 minutah.

Ponudbi je okrepljena z novo karoserijsko barvo Slate Grey Neo in 20-palčnimi platišči Macan S. Opcijski terenski paket izboljša zmogljivosti Macana na razgibanih terenih, saj poveča nagibni kot na 17,4 stopinje in oddaljenost od tal za 10 mm. K paketu spadajo posebni oblikovni elementi pobarvani v Vesuvius sivi ali v barvi zunanjosti vozila, z ustreznimi 21-palčnimi terenskimi platišči.

Novi modeli Macan so opremljeni tudi s sistemom Porsche Driver Experience, ki je mešanica digitalnih in analognih elementov. Vključuje 12,6-palčne ukrivljene digitalne merilnike, 10,9-palčni zaslon za potnike, projicirni zaslon z razširjeno resničnostjo in ambientalno osvetlitev. Nova aplikacija tematik omogoča prilagajanje barv ozadja zaslona in ambientalne osvetlitve. Nova modela Macana je že mogoče naročiti, dobave so predvidene v drugi polovici leta.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button