AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Nio EL8: prestižna šestsedežna električna križarka

Kitajski konkurent velikim električnim SUV-jem, kot je Mercedes EQS.

Nio EL8 je nov premijski šestsedežni SUV hitro rastočega kitajskega podjetja, ki ponuja napredne funkcije in udobje. Električni SUV bo po uspehu predhodnika, ki je znamko tako rekoč predstavil na stari celini, sprva na voljo na Švedskem, Danskem, v Nemčiji, na Nizozemskem in na Norveškem.

Novi EL8 z dolžino 5.099 mm, višino 1.750 mm, širino 2.199 mm in medosno razdaljo 3.070 mm, zagotavlja dovolj prostora za šest potnikov v treh vrstah. Na voljo je v dveh različicah, vsaka z različnimi konfiguracijami za drugo vrsto. Prva ima sedeže s 14 možnostmi nastavitve in širokimi nasloni za roke, različica Executive Console pa vključuje pametni hladilnik in konzolo med zadnjimi sedeži z 12 možnostmi nastavitve. Obe različici ponujata masažo z vročimi kamni za prvo in drugo vrsto, kar poudarja vrhunsko razkošje.

EL8 je opremljen s pametnim štirikolesnim pogonom s SiC elektromotorjem s trajnimi magneti z močjo 180 kW spredaj in 300-kilovatnim indukcijskim elektromotorjem zadaj. Vključuje prvi dvojni trifazni inverter s topologijo na svetu, ki zagotavlja vrhunsko zmogljivost in zanesljivost. Z 850 Nm navora se lahko veliki EL8 do stotice požene v samo 4,1 sekunde. Na voljo sta standardna baterija s kapaciteto 75 kW in 390 kilometro dosega ali povečana baterija Long Range s 100 kW, ki zagotavlja 510 kilometrov avtonomije po merjenju WLTP. Kljub škatlasti obliki so uspeli koeficient zračnega upora zmanjšati na 0,25 Cd, medtem ko vlečna zmogljivost znaša 2.000 kilogramov, kar je idealno za počitniške prikolice.

Nio je veliko poudarka namenil varnosti, kar zastopa 24 asistenčnih funkcij, ki jih je razvila njihova globalna inženirska ekipa v Oxfordu v Združenem kraljestvu. Karoserija modela EL8 je v 90 odstotkih izdelana iz aluminijeve zlitine, območja trka pa pokrivajo 72 odstotkov širine vozila, kar zagotavlja učinkovito absorpcijo energije. Pametni varnostni sistem prilagaja čas vžiga zračnih blazin in silo varnostnega pasu glede na resnost trka in položaj potnika. EL8 vključuje tudi sedem zračnih blazin, 2.800 mm dolgo varnostno zaveso in edinstveno standardno spredaj nameščeno zračno blazino.

Zasnova modela EL8 združuje eleganco z naprednimi lastnosmi, ko je sprednja osvetlitev s Double Dash in zadnja luč illumiBlade. Eleganten profil poudarjajo integrirani stebrički B in C, kamere namesto ogledal ter skriti smerniki in brisalci vetrobranskega stekla. Matrični LED žarometi, ki jih poganja NIO-jev superračunalnik ADAM, v sodelovanju z enoto LiDAR zagotavljajo odzivno osvetlitev in zmanjšujejo bleščanje drugih udeležencev v prometu.

EL8 je opremljen s pametnim operacijskim sistemom Banyan, poganja pa ga superračunalnik ADAM, ki obdeluje podatke iz 33 kamer in senzorjev. Digitalni svet zastopajo 16,3-palčni projicirni zaslon 12,8-palčni osrednji zaslon in 6,6-palčni zaslon za potnike v drugi vrsti. Vgrajena sta tudi NIO-jev pomočnik z umetno inteligenco, NOMI Halo, in posodobljen NOMI Mate. Notranjost je izdelana iz številnih trajnostnih materialov, kot so vložki iz ratana, oblazinjenje na osnovi soje in semišem na rastlinski osnovi. Dobava v izbranih evropskih državah bo stekla 15. septembra, cene pa se začnejo pri 88.490 evrih baterijo kot storitvijo ali 100 tisoč evrih z vključeno baterijo.

Žiga Kolman
foto: NIO

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button