AvtomobilizemNovice

Nova generacija Toyote C-HR je na vidiku

Koncept C-HR Prologue napoveduje drugo generacijo uspešnega križanca.

Toyota je z originalnim modelom C-HR leta 2016 začela oblikovalsko revolucijo znamke, sedaj s pripravljajo na prihod druge generacije, s konceptom nove vizije pod imenom C-HR Prologue. Čeprav gre zaenkrat le za prikaz novega gibanja, bodo s končnim izdelkom v prodajne salone zapeljali že v drugi polovici prihodnjega leta. Vsekakor je poimenovanje Prologue izrednega pomena, saj nosi podoben dodatek kot Aygo X Prologue, ki se je skoraj natančno prelevil v serijsko obliko.

S konceptom pri Toyoti zelo natančno sledijo smernicam prvič predstavljenim na patentnih fotografijah izpred nekaj mesecev. Celotno oblikovanje daje prednost stilu pred uporabnostjo, s čimer so kupce prepričali že s prvo generacijo tega kompaktnega križanca. Mersko se nova generacija bistveno ne bo razlikovala od predhodnika, saj bodo za osnovo uporabili enako TNGA platformo.

Toyota C-HR Prologue ostaja drzen, z manjšim pridihom prefinjenosti. Srednji del definira značilna maska Hammerhead, ki jo tvorijo prepletene oblike in unikatne svetlobni podpis. Želijo ustvariti križanca, ki v eno združuje dinamično in zabavno plat. Večja kolesa s krajšimi previsi z vseh vidikov izboljšajo držo, kar poudari športnost, hkrati je močno izražena modernistična nota, seveda v precejšnji povezavi s predhodnikom. Koncept odet v dva odtenka se ponaša s kompleksno postavitvijo zadnje osvetlitve in globokim difuzorjem, kar bodo verjetno opustili od prehodu na končen dizajn. Enako velja za kljuke vrat in vzvratni ogledali.

Toyota C-HR Prologue dokazuje tudi Toyotino zavezanost k ogljični nevtralnosti, saj prinaša širšo ponudbo elektrifikacije kot prej. Poleg najnovejše pete generacije samopolnilnega hibridnega pogona, bodo C-HR namenili priključno-hibridni sklop, povsem verjeno ustaljen sistem z 2-litrskim štirivaljnim motorjem s skupno močjo 191 KM, kot pri novem Priusu. Takšna poteza zna bit precej zapletena, saj bodo pri C-HR v primerjavi s Priusom precej prostorsko omejeni, udobje v notranjosti pa zna zavoljo baterije nekoliko nastradati. Kakorkoli, povsem električna izvedenka ni v igri, saj bodo to vrzel zapolnili s podobno velikim bZ modelom.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button