AvtomobilizemNovice

Neweyjeva hiperšportna mojstrovina RB17 je razkrita

S 1.200-konjskim kričečim desetvaljnikom in manj kot 900 kilogrami mase, RB17 obljublja vožnjo brez primere.

Red Bull Advanced Technologies je na Festivalu hitrosti v Goodwoodu naposled odgrnil pregrinjala s svojega težko pričakovanega hiperšportnika RB17, s katerim bodo postavili nova merila v tem segmentu, namreč RB17 obljublja zmogljivost na ravni bolidov Formule 1. Pri premierni predstavitvi so sodelovali vodja ekipe Oracle Red Bull Racing in izvršni direktor Christian Horner, glavni tehnični direktor skupine Adrian Newey in tehnični direktor Red Bull Advanced Technologies Rob Gray.

RB17, ki ga mojstrsko zasnoval Adrian Newey s svojo izurjeni ekipo, temelji na 20 letih inovacij v svetu Formule 1, ki so se končale s šestimi konstruktorskimi naslovi za ekipo Red Bull Racing. Ponaša se z dvosedežno šasijo iz ogljikovih vlaken, ki je opremljena s sredinsko nameščenim 4,5-litrskim atmosferskim V10 motorjem, ki se v slogu agregatov Formule 1 zvrti vse do 15.000 vrtljajev na minuto. Pri ustvarjanju moči mu pomaga električni sklop, skupaj premoreta preko 1.200 KM, kar se na zadnji kolesi prenaša preko inovativnega šeststopenjskega menjalnika iz ogljikovih vlaken ter diferenciala z zaporo. Ob upoštevanju mase pod mejo 900 kilogramov, lahko pričakujemo sunkovite pospeške, najvišjo hitrost 350 km/h in zaradi neverjetnega aerodinamičnega izkoristka ter postiska k tlom do 1.700 kilogramov, čase krogov na stezi na ravni bolidov Formule 1. Sicer so na vseh štirih koncih nameščena 18-palčna karbonska platišča obuta v posebej prilagojene Michelinove pnevmatike. Kljub vsej dirkaški nastrojenosti, RB17 objublja enostavno vihtenje in uporabniku prijazno delovanje.

Red Bull Advanced Technologies nadzira celoten postopek načrtovanja in izdelave RB17, na voljo pa je le 50 enot. Vsaka stranka je vključena v družino Red Bull in bo deležna celotne potj, ki obsega dogodke na svetovno znanih dirkališčih, razvoj po meri ter obsežne možnosti prilagajanja zunanjih in notranjih podrobnosti, kar se nedvomno spodobi ob plačilu najmanj 6,8 milijona evrov brez prištetega davka ter dodatne opreme. Christian Horner je ob razkritju izrazil navdušenje nad hiperšportnikom RB17 in ga označil za prelomni avtomobil, ki združuje tehnične inovacije in čustveno privlačnost. Adrian Newey je projekt izpostavil kot dolgoletno željo ter pohvalil doseženo moč, hitrost, estetiko in prilagodljivost modela RB17.

Žiga Kolman
foto: Oracle Red Bull Racing

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button