AvtomobilizemNovice

Neukročeni Lambogrhini Huracan Sterrato tudi uradno

Lamborghini se je zgodovinsko zapisal kot proizvajalec, ki rad preseneti z zanimivimi superšportnimi avtomobili, a italijanski bikci sedaj pomokajo meje še dlje. Z najnovejšo mojstrovino Huracan Sterrato vstopajo v čisto nov, še nerazkrit svet terensko naravnanih superšportnikov in to s prepoznavnim V10 motorjem.

Z brezpotno naravnanim Sterratom odkrivajo nov segment športnih avtomobilov. S prvimi podrobnostmi načrtov so dražili že s konceptom prikazanim leta 2019 in kot kaže, končna mojstrovina trsno sledi smernicam prototipa, z izjemo strešnih luči, vendar s strešnim zračnikom kot pri dirkaško nastrojenem Huracanu STO.

»V skladu z našimi vrednotami vizionarske, drzne in nekonvencionalne blagovne znamke s Sterratom odpiramo nove poti na področju voznih občutkov,« je dejal Stephan Winkelmann, izvršni direktor Lamborghinija. »Predstavitev avtomobila na sejmu Art Basel v Miamiju odraža, da je Sterrato tako kot avantgardno umetniško delo radikalna in izvirna interpretacija koncepta superšportnega avtomobila, ki pa z vidika zmogljivosti sodi v najbolj dinamična in vznemirljiva vozna okolja na svetu.«

Za dodatno osvetlitev na brezpotju bosta namesto strešnih, skrbeli dve LED svetilki v nosu Sterrata, medtem ko so široki blatniki enako našobljeni kot pri konceptu. Precej manj izrazite so dodatne okrepitve spodnjega dela odbijačev, zadek pa krasi manjše krilce v slogu Huracana EVO. Nadvse pomembna sprememba bo privzdignjeno podvozje, ki je od standardnega modela višje za 44 mm, prav tako je za 30 mm večja razdalja med koloteki spredaj in za 34 mm zadaj, medtem ko so platišča manjša 19-palčna ter obuta v pnevmatike z večjim presekom.

Za pogon Huracana Sterrato bo skrbel ustaljen 5,2-litrski atmosferski V10 z močjo 610 KM in 560 Nm navora, brez kakršnekoli električne asistence, kar bi glede na načrte elektrifikacije modelov pomenilo, da gre za zadnjega pristnega Lamborghinija. Prenos moči na vsa štiri kolesa bo ostal v rokah bliskovitega sedemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika prilagojenega za vožnjo izven urejenih cest, v kombinaciji z mehanskim diferencialom na zadnji osi. Terenski Huracan se z mesta do stotice požene v zavidanja vrednih 3,4 sekundah in doseže najvišjo hitrost 260 km/h.

Pri Lamborghiniju pravijo, da s Sterratom nadaljujejo kratkotrajno zgodbo preizkušanja v reliju, namreč v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so izdelali posebej modificirana puščavska dirkalnika na osnovi Jarame in Urraca. Huracan Sterrato kljub svoji posebnosti ne bo popolnoma osamljen, na brezpotju mu bo družbo delal Porsche 911 Dakar. Lamborghini bo strankam omogočil skoraj neskončen program personalizacije s 350 odtenki karoserijskih barv in 60 različnimi oblazinjenji notranjosti. Izdelava bo kakopak omejena na 1.499 primerkov, začetek proizvodnje bo stekel februarja prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button