AvtomobilizemNovice

Porsche 911 Dakar: ikona se podaja onkraj urejenih cest

Naposled je prispela omejena serija 2.500 primerkov relijaško pripravljenih Porschejev 911 Dakar.

Ko je leta 2002 luč sveta ugledala prva generacija Porscheja Cayenne, prelomnega igralca v zgodovini Stuttgartske znamke, ki je z visokim dobičkom spremenil srečo podjetja, so bili številni puristi izredno kritični. Kasneje je vajeti uspehov prevzel nekoliko manjši sorodnik Macan.

Gora denarja, ki sta ga prinesla ta dva prodajna hita, je zagotovila nadaljnje investiranje v modelno paleto znamenitega modela 911, kjer je sedaj že skoraj nešteto različnih izvedenk. Morda je celo ironično, da se morajo za razvoj najbolj prepoznavnega avtomobila zanašati na zaslužek s strani SUV-jev. Kakorkoli, ljubitelji 911 se vsekakor ne bomo upirali, saj smo zavoljo dvojice športnih terencev dobili vse mogoče posebne izdaje, a med najbolj edinstvenimi je zagotovo najnovejša stvaritev – 911 Dakar, namenjen užitkom na brezpotju in to za volanom športnega kupeja.

Novi 911 Dakar bo kot že zapisano omejen na 2.500 primerkov, katerih cena znaša najmanj 222.020 evrov, dražji so tako le že 911 GT3 RS, Turbo S in Sport Classic. Čeprav deluje kot čisti posebnež, se mu bo v tej zvrsti brezpotnih športnikov kmalu pridružil Lamborghini Huracan Sterrato. Kdor vsaj malo pozna Porschejevo zgodovino, bo pri 911 Dakar kaj hitro prepoznal navdih s strani modela 952, s katerim so leta 1984 osvojili zmago na reliju Paris-Dakar. S tem razlogom je sodobna reinkarnacija na voljo s paketom Rally Design, ki prinaša čudovito poslikavo v čast predniku.

Za pogon Dakarskega bojevnika skrbi poznan 3-litrski šestvaljni bokser z dvema turbopolnilnikoma iz modela GTS, ki ustvari 353 kW (480 KM) in 570 Nm navora, kar se preko osemstopenjskega PDK samodejnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Terenski 911 sem tako do stotice požene v samo 3,5 sekundah. Toda 911 Dakar resnično izstopa zaradi svoje postavne drže, nastale s kombinacijo poudarjene karoserije in znatno višje oddaljenosti od tal, za kar je zaslužna nova tehnologija vzmetenja.

Podvozje je za 50 mm višje od standardne Carrere S, dvižni sistem pa lahko doprinese dodatnih 30 mm, kot nalašč za avanturistične odprave. V razvojni fazi so ga popeljali čez različna brezpotja, od puščavskih sipin, kamnitih površin, do snega in ledu, zato je standardno obut v terenske pnevmatike, ovite okoli 19-palčnih platišč spredaj ter 20-palčnih zadaj. Žal so morali zaradi le-teh, najvišjo hitrost elektronsko omejiti na 240 km/h.

V pričakovanju fizično zahtevnejših voznih površin, 911 Dakar uporablja dinamične nosilce motorja iz modela GT3, na voljo sta tudi krmiljenje zadnjih koles in stabilizacija podvozja Porsche Dynamic Chassis Control. Poleg obstoječe tehnologije so Porschejevi inženirji razvili dva prilagojena načina vožnje. Način Rally je nastavljen za lažje kljubovanje neurejenim površinam kot na reliju, zato več energije pošilja na zadnji kolesni par. Program Offroad se osredotoča na maksimalno 4×4 zmogljivost in oddaljenost od tal. Oba načina sta opremljena tudi z novim sistemom za nadzor speljevanja Rally Launch Control.

Za zmanjšanje odvečne mase so karoserijo izdelali iz karbonsko okrepljenih plastičnih vlaken. S 1.605 kilogrami je le 10 kg težji od modela Carrera 4 GTS. Sprednji pokrov je prenesen iz 911 GT3, novo je fiksno zadnje krilce, prav tako so širši koloteki, odebeljena stranska pragova, spremenjena sta sprednji in zadnji odbijač z dodatno zaščito. Med drugimi terenskimi dodatki so tudi vlečne kljuke, pri 911 Dakar bo ponujen tudi s strešnim nosilcem, LED osvetlitvijo in 12-voltno vtičnico. Relijaški 911 je strogi dvosed z varnostno kletko, školjkastima sedežema in kabino odeto v Race-Tex tkanino s kontrastnimi zelenimi šivi.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button