AvtomobilizemNovice

Na tnalu dopolnitve: Prenovljeni Audi A8

Kaj prinaša osveženi zastavonoša iz Ingolstadta?

Pri »štirih krogih« so predstavili prenovljeni direktorski model A8, ki je videzno zgolj nekoliko kozmetično prikrojen sodobnejšim zamislim Audijevih inženirjev, pričakovano pa se veliko več nove vsebine skriva v njegovih nedrjih. Prihaja še bolj digitaliziran za še več varnosti in več progresivne tehnologije s kopico inteligentnih rešitev. Na za naročilo že prihodnji mesec.

Pisalo se je leto 2017, ko je luč sveta uzrla aktualna generacija Audijevega zastavonoše A8 in po štirih letih je sledila pričakovana tehnološka dopolnitev. Ljubitelji štirikolesnikov iz Ingolstadta bodo hitro opazili, da je nekaj več drugačnosti prejela zgolj sprednja maska, ki se poslavlja od prepoznavnih vzdolžnih kromanih linij. Po novem so večje stranske odprtine za zajem hladilnega zraka, širša je tudi maska hladilnika s še več križnega kromanega satovja.

Novi so tudi matrični LED žarometi, ki vsebujejo kar 1,3 milijona t. i. mikrozrcal, ki skrbijo za zares podrobno razčlenitev svetlobnega snopa. ki nadalje omogoča skoraj kirurško natančno krmiljenje osvetljenosti in zasenčenosti mimoidočih vozil ter preostalih udeležencev pred vozilom. Nekoliko modificirane so tudi zadnje luči v OLED tehnologiji, ki lahko spreminjajo grafiko svetlobnega podpisa na zadku vozila. Skratka, pravcati laserski in sofisticirani »light show« na štirih kolesih, pa smo šele pričeli.

Razkošni ambient A8 se bistveno ne spreminja, vsaj glede na velikost in obliko notranjih komponent, je pa po drugi strani kar nekaj spremembe doživela elektronika. Nadgrajen je multimedijski vmesnik z navigacijo, ki spremlja aktualno stanje na okoliških cestah (tehnologija Car-2-X). Če boste ob naročilu segli še globje v žep, bo tudi zadnja klop uživala prikaz vsebin po lastnih željah, ki se bodo predvajale na dveh dodatnih zaslonih in skozi Bang&Olufsen ozvočenje s 23 sateliti ter močjo 1920 W. Nasploh je prenova prinesla kar nekaj dobrot, namenjenih sproščanju v drugi sedežni vrsti, od koder bo moč nadzorovati mikroklimo in multimedijo vozila.

Ob dvigu pokrova motorja boste zapriseženci klasike pogrešili klasičnega trilitrskega turbodizla, saj bodo prav vsi agregati na voljo zgolj z blago-hibridno tehnologijo. V osnovi bodo na voljo trije bencinski in en dizelski agregat, kasneje pa se bo motorni paleti pridružil še priključni hibrid na dizelski bazi. Vstopni model bo sajasti A8 50 TDI quattro (trilitrski V6 z 286 KM), sledijo pa bencinski bratje z oznako A8 55 TFSI quattro (trilitrski V6 s 340 KM) ter A8 60 TFSI quattro (štirilitrski V8 s 460 KM), ki je hkrati osnova za športno-prestižni derivat z oznako S8. Ta bo zmogel 571 KM in okroglih 800 Nm navora. Vse različice so serijsko opremljene s samodejnim 8-stopenjskim TipTronic menjalnikom, Quattro štirikolesnim pogonom ter zračnim vzmetenjem.

Na evropskem trgu bosta na voljo dve karoserijski različici, osnovna s 5,19 metra dolžine in A8 L s 5,32 metra, medtem ko si bodo lahko Kitajci omislili pravo križarko po imenu A8 L Horch s kar 5,45 metra čez palubo. Se vam cedijo sline? Pripravite vsaj 99.500 tisočakov, kolikor bodo za osnovnega A8 zahtevali na domačem nemškem tržišču …

Blaž Likovič
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button