AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mercedes EQS je najbolj aerodinamičen avtomobil

Eleganten Mercedesov električar postavlja rekord v aerodinamiki.

Po Mercedesovih trditvah bo električni zastavonoša v športnem voznem načinu in kombinaciji z 19-palčnimi AMG platišči, prvi serijski avtomobil na svetu s količnikom zračnega upora le 0,20 Cd. Pri Mercedesu sicer nekoliko obračajo to trditev z izgovorom, da mislijo na veliko serijski avtomobil, saj sta Volkswagen XL1 in General Motors EV1 s koeficientoma 0,189 Cd ter 0,19 Cd bolj aerodinamična, a nikoli nista doživela številčne proizvodnje, izdelali so jih le peščico.

Ne glede na to, s katerega zornega kota spremljamo objavo, bo Mercedesova premijska električna ladja z avgustom postala najbolj aerodinamičen avtomobil na trgu. Največ je k takšnemu dosežku pripomogla namenska električna platforma, zaradi katere so lahko oblikovalci oblikovali elegantno in gladko linijo v loku, s kratkimi previsi. Silhueta se precej oddaljuje od klasičnih limuzin razredov S, E, C ali celo štirivratnega kupeja CLS.

Razgaljene zunanjosti ne bomo videli še vsaj nekaj tednov, medtem pa si lahko TUKAJ napasete oči na fenomenalni notranjosti, z ogromno 56-palčno digitalno armaturno ploščo. Nekaj idej o zunanjosti sicer imamo, na zadku se bo razprostirala vzdolžna LED osvetlitev, zračnih zarez praktično ni, sprednjo masko zaprto s črnim panelom bo krasila trikraka zvezda. EQS bodo izdelovali vzporedno s tradicionalno limuzino razred S, v ogljično nevtralni tovarni v Nemčiji. Pod površjem pričakujemo najmanj 100 kWh baterijski sklop in nekje 700 kilometrov dometa.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button