AvtomobilizemNovice

Mali Aston Martin Vantage je postal prava zver

Vstopni Aston s 665-člansko konjenico.

Obsežna prenova Aston Martina Vantage predstavlja pomemben mejnik v 74-letni zgodovini znamke, namreč gre za vrhunec združitve zmogljivosti in inženiringa, pri vozniško usmerjenem avtomobilu. Vantage cilja na navdušence, ki cenijo moč, natančno vodljivost in klasično postavitev s spredaj nameščenim motorjem ter pogonom na zadnji kolesi.

Po uspehu modelov DB12 Coupe in Volante predstavitev novega modela Vantage krepi položaj Aston Martina na trgu prestižnih in zmogljivih športnih avtomobilov. Ime Vantage, katerega začetki segajo v leto 1950, se je razvilo in postalo sinonim za brezhiben slog in nesporen značaj. Nekdaj vstopni Aston Martin sedaj stopa globlje v sceno superšportnih avtomobilov, kjer kraljuje Porsche 911 Turbo S.

Posodobljeni Vantage se ponaša z močno predelanim AMG-jevim 4-litrskim V8 motorjem podprtim s parom večjih turbopolnilnikov, ki zagotavlja največjo moč in navor v zgodovini tega modela. Z 665 KM in 800 Nm navora je Vantage v primerjavi s predhodnikom dosegel 30-odstotno povečanje moči ter 15-odstotno povečanje navora. Prav tako so inženirji poskrbeli za izboljšano hlajenje z večjimi zračnimi odprtinami in večjim hladilnikom olja. Za prenos moči skrbita 8-stopenjski ZF samodejni menjalnik in elektronsko nadzorovan diferencial z delno zaporo, za bliskovito pospeševanje pa sistem Launch Control.

Pospešek do stotice sedaj traja zgolj 3,5 sekunde, najvišja hitrost znaša 325 km/h. Vodljivost in dinamika modela Vantage sta skrbno izpopolnjeni zaradi napredne vezane aluminijaste strukture, popolne porazdelitve mase v razmerju 50 : 50 in najsodobnejšega vzmetenja. Dodani inteligentni prilagodljivi blažilniki in pnevmatike Michelin Pilot Sport S 5 zagotavljajo natančen nadzor in neprimerljivo okretnost, medtem ko karbonsko-keramične zavore zagotavljajo izjemno zavorno moč in odpornost proti bledenju.

Vrhunec novega Vantagea je njegov sistem za nadzor aktivne dinamike vozila, ki z integracijo podatkov iz različnih senzorjev in prilagajanjem parametrov v realnem času optimizira. Ta sistem v kombinaciji z zadnjim diferencialom in integriranim nadzorom zdrsa zavor omogoča, da Vantage v različnih voznih razmerah zagotavlja neprimerljivo okretnost.

Zunanjost Aston Martina Vantage izkazuje mišičasto in aerodinamično obliko s širšo držo, preoblikovanim sprednjim delom in ikonično bočno linijo. V slogu večjega DB12 so spremenili sprednjo osvetlitev, sedaj z matrično LED tehnologijo, kupci pa lahko kot vedno izberejo številne dodatke iz ogljikovih vlaken. Notranjost izžareva razkošje in prefinjenost, z dvema školjkastima športnima sedežema, kakovostnimi materiali, napredno info-zabavno tehnologijo ter po meri izdelanim avdio sistem Bowers & Wilkins. Proizvodnja osveženega Vantage bo stekla v prvem četrtletju letošnjega leta, cena pa se bo pričela pri približno 193 tisočakih.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button