AvtomobilizemNovice

Lahkotni superšportnik BAC Mono v drugo

Edinstveni BAC Mono je postal še drznejši.

Pred kratkim je britanski proizvajalec lahkotnih visoko zmogljivih športnih avtomobilov z unikatnim enosedežnim sredinskim sedalnim položajem dražilo z napovednikom novega modela, ki je sedaj luč sveta ugledal kot izpiljena različica poznanega BAC Mono. Tako rekoč druga generacija superšportnega Mono na novo opredeljuje vozniško izkušnjo in postaja osrednji del znamkine ponudbe ob globalni širitvi.

BAC-jev novinec je nastal po preverjenem konceptu Mona in želi tako kot njegov prednik zadostiti povpraševanje po unikatnem enosedežnem superšportniku z izvrstno lego tako na cesti, kot na dirkaški stezi. Pooseblja ravnovesje skrajnosti, saj se ponaša s skrbno zasnovo in izdelavo, ki zagotavljata moč, okretnost in zmogljivost brez kompromisov. Estetika modela Mono temelji na razvitem oblikovalskem jeziku nove generacije.

Razvoj modela Mono temelji na filozofiji ustvarjanja edinstvene izkušnje za volanom, saj izpolnjuje zahteve po ravnovesju, ki vključuje visoko zmogljivost, lahkotno konstrukcijo, dinamično podvozje in čustven dizajn. V osrčju novega Mona bije 2,5-litrski atmosferski štirivaljnik, ki se po optimizaciji zvrti vse do 8.000 vrtljajev na minuto in proizvede 320 KM ter 313 Nm navora. Zavoljo neverjetnega razmerja moči in mase, kar 546 KM na tono, in bliskovitega šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika se lahko do stotice požene v vsega 2,7 sekunde.

Napredek se je odvil tudi na področju vzmetenja, ki je ključni del edinstvenega DNK podjetja BAC. S pomočjo nove patentirane tehnologije so izboljšali nadzor vozila na meji in ustvarili vodljivost primerno na vseh poteh. Novi Mono je opremljen z nastavljivim dvokrilnim vzmetenjem s potisnimi ročicami in dvosmerno nastavljivimi dirkalnimi blažilniki. Oblikovno gre pri Monu zgolj za napredek osnovnega koncepta in ne za celovito revolucijo, saj ohranja kultni sprednji del z nosom morskega psa, dodaja nekaj več elegance in enostavnih potez, hkrati so prilagodili aerodinamični izkoristek dizajna. S proizvodnjo novega Mona bodo na sedežu podjetja v Liverpoolu v Združenem kraljestvu pričeli že v kratkem, naročila namreč že vztrajno sprejemajo.

Žiga Kolman
foto: BAC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button