AvtomobilizemNovice

Kvartet Mazda MX-5 je prvi prevozil 1000 milj na trajnostno gorivo

35 let najbolje prodajanega dvoseda praznovali na okolju prijazen način.

Mazdin ikonični dvosed MX-5 v letošnjem letu slavi 35 let obstoja v štirih generacijah, kar so na Otoku praznovali na malce samosvoj način. Na tisoč milj (1.609 km) dolgo pot so namreč poslali štiri predstavnike svoje generacije, ki so pri tem srkali SUSTAIN 100 trajnostno gorivo, ki ne vsebuje fosilnih spojin.

Miata, kot ponekod radi rečejo MX-5, se je svetu predstavila na avtomobilskem salonu v Chicagu 1989, do danes pa so iz tovarne v domači Hirošimi zapeljali že več kot 1,2 milijona primerkov. Številka niti ne preseneča, saj smo tudi v našem uredništvu sila navdušeni nad lahkim športnikom, ki daleč v ospredje postavlja puristično vožnjo.

Na pot med skrajnim jugo-zahodnim delom Anglije Land’s End in vasico John O’Groats, ki leži na severu Škotske, so tako odrinile Mazda MX-5 Mk1 z letnico 1990 ter jubilejne izdaje ob 10. (Mk2), 25. (Mk3) in 30. obletnici (Mk4). Prav vsaka je med vožnjo srkala SUSTAIN 100 RON E5 biogorivo, ki ne vsebuje nič fosilnih goriv in je proizvedeno iz kmetijskih odpadkov in stranskih proizvodov pridelkov, ki jih ni mogoče uporabiti za prehrano. Tako so avtomobili v ozračje sprostili prav toliko ogljikovega dioksida, kot so ga rastline porabile pri svoji rasti.

Blaž Likovič
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button