AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kitajski Xpeng je nastopil na evropskih tleh

Xpeng navdušuje z novima električnima modeloma G9 in P7.

Rastoče šanghajsko avtomobilsko podjetje Xpeng vztrajno širi svoje prodajne interese. Naslednja stopnja je nastop v Evropi, začenši z Dansko, Norveško, Nizozemsko in Švedsko. V prve evropske države so pripeljali dva najmodernejša modela, SUV-ja G9 in športno limuzino P7, ki bosta premierno razkrita na sejmu eCar v Stockholmu.

Modela G9 in P7 prinašata kombinacijo vrhunskega sloga, kakovosti, zmogljivosti in udobja ter ponazarjata vodilno tehnologijo mladega kitajskega podjetja. Vzpostavljanje prisotnosti v Evropi je zanje velik mejnik, z novima modeloma nameravajo osvojiti številne nove kupce, ki vstopajo v svet električne mobilnosti. Novi zastavonoša SUV G9 je zasnovan na enaki Edward platformi kot limuzina P7. S 4,8 metra dolžine in 2.998 mm medosne razdalje se bo postavil ob bok BMW-ju iX3 in Audiju Q8 e-tron. Zaradi moderne 800-voltne arhitekture s 300-kilovatnim hitrim polnjenjem in baterije z 98 kWh kapacitete, bo mogoče brez vmesnega polnjenja z G9 prevoziti 570 kilometrov po merjenju WLTP. Več podrobnosti o novem Xpengu G9 lahko najdete TUKAJ. Na nizozemskem bodo morali za osnovno različico odšteti 57.990 evrov, za izvedenko Performance s štirikolesnim pogonom pa najmanj 71.990 evrov.

Limuzinski P7 se že nekaj časa prodaja na domačem trgu, v Evropo so pripeljali pomlajeno različico z optimiziranim pogonom. Po prenovi lahko baterijo polnimo z največjo močjo do 175 kW, kar zadošča za poskok do 80 odstotkov zmogljivosti v 29 minutah. Avtonomija z enim polnjenjem za model s podaljšanim dosegom znaša do 576 kilometrov. Za zahtevnejši evropski trg so vključili več standardne opreme, kot so mehko zapiranje vrat, električno pomična prtljažna vrata, toplotna črpalka in ogrevan volanski obroč. Najzmogljivejši P7 bo navdušil s štirikolesnim pogonom, pospeškom do stotice v 4,1 sekundah, Brembo zavornim sistemom in dinamičnim oblikovanjem. Največja posebnost Xpenga P7 bo ekskluzivna izvedba Wing Edition s strižnimi vrati, kot pri Lamborghiniju.

Za evropsko prilagojenega Xpenga P7 bodo morali na nizozemskem odšteti 49.990 evrov, kar prinaša zadnji pogon in povečano baterijo, štirikolesno gnani AWD Performance stane 59.990 evrov, krilata izvedenka Wing Edition pa najmanj 69.990 evrov. Kupci obeh Xpengovih modelov bodo prejeli garancijo do sedmih let oziroma 160 tisoč prevoženih kilometrov in dostop do 400 tisoč polnilnih mest po Evropi.

Žiga Kolman
foto: Xpeng

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button