AvtomobilizemNovice

Jubilejnih 50 za Audija 50

Pred petdesetimi leti je nastal prvi mestni malček nemške avtomobilske industrije.

Leta 1974, ko se je odvijala pesteča naftna kriza, se je rodil Audi 50, prvi mali mestni tega nemškega avtomobilskega proizvajalca. Prelomna premiera v zgodovini štirih krogov je poleg rekordne varčne porabe goriva, prinesla tudi pionirske oblikovne elemente, hkrati je postal odskočna deska za neverjetno uspešnega Volkswagen Polo.

S pogonom na sprednji kolesi in prečno postavljenim motorjem se je Audi 50 ponašal z obliko dvovratne kombilimuzine s prostornim prtljažnikom in zložljivim naslonjalom, vse zavito v kompaktnih zunanjih merah. Njegove cestne zmogljivosti in vozne lastnosti so bile izjemno privlačne, poleg tega je Audi 50 služil kot načrt za konstrukcijsko sorodnega Volkswagen Polo, s čimer je izkoristil sinergije znotraj skupine Volkswagen, kar se je izkazalo za uspešno strategijo že pred petimi desetletji.

Razvoj modela Audi 50 se je začel že leta 1970, ko so inženirji podjetja Audi NSU Auto Union AG pod vodstvom tehničnega direktorja Ludwiga Krausa iskali naslednika starajočega malega avtomobila NSU. Njihova vizija je bila jasna: sodobno in vsestransko vozilo, ki bi dopolnilo Audijevo modelno paleto, zlasti v nižjem razredu ob modelih 80 in 100. Oblikovalski načrt je poudarjal pomen prilagajanja sodobnim zahtevam, pri čemer je bil ključni element prečno umeščen motor. Ta inženirski dosežek je omogočil razmeroma prostorno notranjost kljub kompaktni dolžini le 3,49 metra. Na trgu so predstavili 1,1-litrski motor, na voljo kot Audi 50 LS s 50 KM in 50 GL s 60 KM. Različica LS je dosegla najvišjo hitrost 142 km/h, močnejši GL pa 152 km/h, prav tako je slednji potreboval superbencin, kar je bilo leta 1977 odpravljeno z uvedbo novo razvitega 1.3-litrskega motorja, ki je deloval na navaden bencin. Za oblikovanje je bil odgovoren Hartmut Warkuß, ki je na podlagi svojega predhodnega dela pri modelu Audi 80 oblikoval brezčasno obliko Krausovega inženirskega paketa.

Audi 50 je mednarodno medijsko premiero doživel poleti 1974 na sončni Sardiniji, v prodajne salone pa je zapeljal 26. oktobra. Audijev malček, katerega takratna cena je znašala 8.195 nemških mark (4.190 današnjih evrov) za različico LS in 8.510 nemških mark za različico GL, je bil sprva načrtovan in razvit v Neckarsulmu, nato pa so ga preselili v Ingolstadtski razvojni center in nazadnje izdelovali v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu. Do 31. marca 1975 je bilo izdelanih 43.002 primerkov, proizvodnja se je zaključila poleti 1978, s končnim izkupičkom 180.828 izdelanih enot. Kljub kratki življenjski dobi je Audi 50 v skupini Volkswagen Group uveljavil segment malih avtomobilov in postavil temelje za kasnejši uspeh milijonov enot različnih generacij Pola. Po tem podvigu se je Audi bolj osredotočil na vozila srednjega in višjega razreda.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button